PwC: Indija najbrže rastuća ekonomija u svijetu, prestići će Britansku

Dodajte komentar

Britanskoj ekonomiji prijeti pad s pozicije petog u svijetu na sedmo mjesto u 2019. godini, kada bi trebalo da izađe iz Evropske unije, a Francuska i Indija na putu su da je prestignu, pokazao je izvještaj računovodstvene kompanije PwC. Bit će to prvi put nakon početka 90-ih da Britanci padaju na sedmu poziciju.

U PricewaterhouseCoopersu (PwC) procjenjuju da će britanska ekonomija u 2019. godini rasti po stopi od 1,6 posto, ali uz pretpostavku da zemlja izbjegne šok povezan s izlaskom iz EU-a bez dogovora.

Za Francusku u PWC-u procjenjuju rast od 1,7 posto a za Indiju od 7,6 posto.

“Velika Britanija i Francuska redovno su mijenjale mjesta na ljestvici, no prigušeni ekonomski rast u Britaniji u 2018. godini i ponovo u 2019. godini vjerovatno će donijeti prevagu Francuskoj”, kazao je ekonomista PwC-a Mike Jakeman.

Rang na globalnoj ljestvici bazira se na veličini ekonomje iskazanoj u američkim dolarima.

Britanska ekonomija je usporila, a vrijednost funte oštro pala, nakon referenduma u junz 2016. godine na kojem su se građani odlučili za izlazak Britanije iz EU-a.

U PwC-u očekuju da će se Indija iduće godine popeti na peto mjesto ljestvice, sa sadašnjeg 7. mjesta, dok bi Francuska trebala ostati na šestom mjestu.

“Indija je najbrže rastuća ekonomija u svijetu, s vrlo velikim brojem stanovnika, povoljnim demografskim prilikama i velikim potencijalom za smanjenje zaostatka zahvaljujući niskom početnom nivou bruto domaćeg proizvoda (BDP) po stanovniku”, rekao je Jakeman.

“Gotovo sigurno se nastaviti rast na globalnoj ljestvici po BDP-a u decenijama koja dolaze”, dodao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *