Dolar oslabio zbog zabrinutosti u vezi ekonomskog rasta

Dodajte komentar

Kurs dolara skliznuo je u četvrtak prema najnižim nivoima u 10 dana prema korpi valuta na međunarodnim tržištima jer investitore brine da bi američka ekonomija mogla ići u smjeru izrazitijeg usporavanja u idućoj godini.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je 0,4 posto, na 96,68 bodova. Drži se tako blizu najnižeg nivoa u devet dana od 96,554 boda, na koje je u jednom trenutku skliznuo u trgovanju dan ranije.

Cijena eura u takvoj atmosferi jutros je ojačala za gotovo 0,5 posto prema dolaru, na 1,1428 dolara. Podršku mu je pružila vijest da je Italija postigla dogovor s Evropskom komisijom u vezi spornog predlog budžeta za 2019. godinu, a nešto podrške pružili su mu ovih dana objavljeni solidni podaci o trgovini.

Dolarom se trgovalo po 111,92 jena, što znači da je jen ojačao 0,5 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem, i da je na putu petog uzastopnog dnevnog dobitka. Održana je i zadnja ovogodišnja sjednica japanske centalne banke Bank of Japan, na kojoj je očekivano zadržana ultrapopustljiva monetarna politika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *