Dolar oslabio zbog zabrinutosti u vezi ekonomskog rasta

Kurs dolara skliznuo je u četvrtak prema najnižim nivoima u 10 dana prema korpi valuta na međunarodnim tržištima jer investitore brine da bi američka ekonomija mogla ići u smjeru izrazitijeg usporavanja u idućoj godini.
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je 0,4 posto, na 96,68 bodova. Drži se tako blizu najnižeg nivoa u devet dana od 96,554 boda, na koje je u jednom trenutku skliznuo u trgovanju dan ranije.

Cijena eura u takvoj atmosferi jutros je ojačala za gotovo 0,5 posto prema dolaru, na 1,1428 dolara. Podršku mu je pružila vijest da je Italija postigla dogovor s Evropskom komisijom u vezi spornog predlog budžeta za 2019. godinu, a nešto podrške pružili su mu ovih dana objavljeni solidni podaci o trgovini.

Dolarom se trgovalo po 111,92 jena, što znači da je jen ojačao 0,5 posto u poređenju s prethodnim zatvaranjem, i da je na putu petog uzastopnog dnevnog dobitka. Održana je i zadnja ovogodišnja sjednica japanske centalne banke Bank of Japan, na kojoj je očekivano zadržana ultrapopustljiva monetarna politika.

Check Also

Solidarnost u doba Korone: Crnogorski ugostitelji ustupaju svoje kapacitete Vladi i NKT-u

Da krizne situacije, kakva je i pandemija virusa COVID19, znaju probuditi najbolje u ljudima pokazao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *