Britanski Santander kažnjen jer novac preminulih klijenata nije dao nasljednicima

Nakon smrti klijenata, britanska podružnica španske banke Santander godinama je držala njihove milione na računima  i odbijala da ih isplati najsljednicima, pa joj je Agencija za nadzor finansijskog ponašanja (FCA) odredila kaznu od 32,8 miliona funti. Ocijenila je, navodi Guardian, da banka nije tretirala klijente i njihove najbliže srodnike na fer način jer je zaustavila ili nije završila proces sprovođenja testamenta, uprkos tome što je bila informisana o slučajevima smrti.

Potvrda testamenta podrazumijeva podmirivanje dugova umrle osobe i podjelu imovine u skladu s njenom željom. U nekim slučajevima osobe koje imaju pravo na nasljedstvo to i ne znaju zbog propusta banke da utvrdi postojanje novca. Kako navodi FCA, Santander je propustio da prebaci čak 183 miliona funti koji su ostali iza 40.428 preminulih klijenata, a najduže razdoblje u kojem je jedan račun ostao otvoren trajalo je 21 godinu. U jednom slučaju, recimo, banka nije prebacila novac nasljednicima jer je imala duple dokumente, pri čemu je u jednom bio pogrešan datum rođenja klijenta.

Izvršni direktor britanskog Santandera Nathan Bostock je kazao kao im je vrlo žao zbog štete koju su uzrokovali propusti pogođenim porodicama i nasljednicima klijenata. Prihvatili su nalaze FCA i potpunosti su sarađivali s istragom.

-Prebacili smo većinu novca klijenata i učinili smo značajan napredak u sprovođenju procesa nasljeđivanja novca, vodeći računa o osjetljivosti i učinkovitosti usluge koju nudimo predstavnicima ožalošćenih kupaca i onima koji upravljaju imovinom preminulih ljudi, poručili su iz banke.

Agencija je pak obećala da će preduzeti sve potrebne mjere kako bi korisnici bili pravilno zaštićeni.

Jutarnji.hr

Check Also

Korona kriza i avio-saobraćaj

Tužni dani za avio kompanije i najteži dani u 100 godina postojanja industrije avio-saobraćaja uzrokovala …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *