Tramp upozorio FED da ne povećava kamatne stope

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp upozorio je američku centralnu banku FED da ne napravi novu grešku uoči odluke te monetarne institucije o povećanju kamatnih stopa.

“Nadam se da će ljudi u FED-u pročitati uvodnik u “The Wall Street Journal”-u prije nego što naprave novu grešku. Oslušnite tržište, nemojte donositi odluke samo na osnovu beznačajnih cifri”, napisao je američki predsjednik preko Tvitera.

Već drugi dan uzastopno američki predsjednik pribjegava Tviteru da pokuša da izvrši pritisak na montearni odbor američke centralne banke, koji počinje dvodnevni sastanak. Većina stručnjaka ne sumnja da će FED povećati svoju glavnu kamantnu stopu za četvrtinu procentih poena da bi bila u rasponu između 2,25 i 2,50 odsto.

Taj nivo je i dalje istorijski nizak, ali ipak najviši u posljednjih 12 godina. Centralna banka je više – manje najavila da će to uraditi i trebalo bi da se dogodi nešto vanredno da ona naruši svoj kredibilitet odustajanjem od te namjere.

Povećane kamatne stope poskupljuju potrošačke i hipotekarne kredite, što je vrlo nepopularna mjera. I to bi moglo da utiče na ponovni izbor Trampa za novi mandat.

Ali, prije svega, ta povećanja jačaju dolar što je suprotno cilju Trampove administracije da smanji trgovinski deficit tako što će uvoz biti jeftiniji, a američki proizvodi povoljniji za izvoz. Analitičari će proučavati izjave predsjednika FED-a Džoroma Pauela i pažljivo razmotriti saopštenje banke koje će biti izdato da vide šta banka namjerava da radi iduće godine i koliko puta još planira da podigne kamatne stope.

Neizvjesnosti oko američke i svjetske privrede pritiskaju finansijska tršišta i posebno Wall Street. Pad akcija na Wall Street-u, takođe, zabrinjava američkog predsjednika i pokazuje da on vezuje tokove berze s uspjehom svoje ekonomske politike. Na tu temu je Tramp napadao banku.

“Nevjerovatno je da sa vrlo jakom dolarom i takoreći nikakvom inflacijom, svijetom koji eksplodira oko nas, Parizom koji gori i Kinom na nizlaznom putu, FED može samo da misli na novo podizanje kamatnih stopa”, napisao je Tramp na Tviteru.

FED nastoji da spriječi pregrijavanje privrede podstaknute smanjenjima poreza Trampove administracije, inflacijom koja je dostigla ciljanih dva odsto i stopom nezaposlenosti na najnižem novou od 1969. godine na 3,7 odsto. Međutim posljednjih nekoliko mjeseci najveća privreda na svijetu šalje kontradiktorne signale i teže je pročitati.

Nije lak položaj centralne banke naspram ovih napada izvršne vlasti. Džerom Pauel, umjereni republikanac koga je imenovao Donald Tramp, ostaje pri tom da zanemaruje predsjedničke kritike, navodeći da je FED nezavisan od političkih razmatranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *