Telekom i Erikson Nikola Tesla potpisali ugovor o nastavku saradnje

Dodajte komentar

Crnogorski Telekom i kompanija Erikson Nikola Tesla (Ericsson Nikola Tesla) potpisali su danas ugovor o nastavku saradnje koji će omogućiti unapređenje i nadogradnju mobilne mreže i stvaranje uslova za uvođenje i dalji razvoj novih tehnologija kao što su NB IoT (Narrow Band Internet of Things – Internet stvari) i 5G. Ugovor vrijedan 6,8 miliona eura potpisali su Nikola Ljušev, izvršni direktor Telekoma i Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Erikson Nikola Tesla.

Sporazumom je predviđeno proširenje i modernizacija mobilne mreže koja će korisnicima Crnogorskog Telekoma donijeti dodatnu pouzdanost servisa i stvoriti temelj za dalji razvoj inovativnih usluga koje donose tehnologije nove generacije, ali i omogućiti novi nivo energetske efikasnosti i smanjiti uticaj na životnu sredinu.

“U posljednje tri godine Telekom je investirao preko 35 milona eura u razvoj mobilne mreže. Predvodnici smo procesa digitalizacije u Crnoj Gori i već u ovoj godini tržištu smo ponudili koncept „pametnih gradova“ i inovativna sistemska rješenja koja čine život jednostavnijim i kvalitetnijim za građane, a biznisima i javnoj upravi omogućavaju novi nivo efikasnosti. Nastavak saradnje sa kompanijom Erikson Nikola Tesla omogućiće dalje unapređenje performansi naše mreže i budući razvoj NB IoT i 5G tehnologije, kako bi našim korisnicima omogućili pristup još širem spektru savremenih usluga i tehnologija, a ekonomiji Crne Gore pružili nove razvojne šanse”, kazao je Nikola Ljušev, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma.

Valentina Radulović, direktorica Tehnike u Crnogorskom Telekomu, izrazila je veliko zadovoljstvo povodom nastavka saradnje sa kompanijom Erikson Nikola Tesla.

“Naši korisnici trenutno uživaju u prednostima najpouzdanije 4G mreže u Crnoj Gori, o čemu najbolje svjedoči podatak da više od polovine ukupnog protoka mobilnog interneta u Crnoj Gori prođe kroz našu mrežu. Danas smo napravili važan iskorak na putu ka implementaciji novih tehnologija, kao što je 5G, i kao kompanija koja je tehnološki lider nastavićemo sa daljim ulaganjima kako bi Crna Gora mogla da iskoristi sve prednosti koje donosi nova generacija mobilnih komunikacija“, izjavila je Radulović.

„Drago mi je da nastavljamo naše uspješno dugogodišnje partnerstvo s Crnogorskim Telekomom, vodećim telekomunikacionim operatorom u Crnoj Gori. U skladu s potpisanim sporazumom, mreža našeg kupca će biti još učinkovitija u budućnosti. Ovaj sporazum je važan korak Crnogorskog Telekoma na putu prema petoj generaciji mobilne komunikacije koja će donijeti novo, još atraktivnije, korisničko iskustvo kao i dobrobiti privredi i društvu u cjelini“- izjavila je Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla.

Radijska mreža Crnogorskog Telekoma će zahvaljujući ovom sporazumu biti unaprijeđena najnovijim proizvodima i rješenjima iz portfolija Eriksonovog radio sistema koji će podržavati postojeće tehnologije, a omogućiće kompaniji da bude spremna i za buduću petu generaciju mobilne tehnologije (5G). 5G je nova generacija mobilnih komunikacija koja postavlja temelje za nova iskustva korisnika, kao što su rješenja bazirana na proširenoj i virtuelnoj stvarnosti, umrežavanje pametnih uređaja, mašina u industriji itd. NB-IoT tehnologija (Narrow Band Internet of Things) je nova mobilna tehnologija specijalno prilagođena Internetu stvari i i zahtjevima prenosa malih količina podataka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *