Radunović: Neće biti povećanja javnog duga

Dodajte komentar

Javni dug se ne može povećavati i ne možemo se dodatno zaduživati za auto-put, jedino se posao može završavati kroz program javno-privatnog partnerstva, poručio je juče ministar finansija Darko Radunović na sjednici skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića da li su projekcijama budžeta za narednu godinu planirana i sredstava za gradnju druge dionice auto-puta Bar-Boljare, kazao da u Vladi nijesu mogli projektovati nastavak gradnje druge dionice.

“Pokušavamo da svim silama što prije usvojimo Zakon o javno-privatnom partnerstvu, kako bi kroz taj model pokušali da završimo projekat”, rekao je Radunović.

Najprije, kako je objasnio, treba stvoriti tehničke pretpostavke.

“Ukoliko se pojavi neki partner onda sa njim možemo razgovarati i reći da imamo kreditno zaduženje kroz forme javno-privatnog partnerstva kako bi završili taj dio puta”, naveo je Radunović i saglasio se sa Konjevićem da izdatke treba staviti pod kontrolu.

“Naš najveći rizik je što ne uspijevamo da kontrolišemo izdatke. Više nemamo prostora za fiskalne mjere i potencijal rasta na prihodnoj strani će zavisiti od ekonomskog rasta”, ukazao je Konjević.

Radunović je istakao da njegov resor nije uzimao u obzir potencijalne prihode koji bi značajno sanirali situaciju. Pod tim je mislio na eventualno davanje u zakup Aerodroma, prihode od bespravnih objekata i ekonomskog državljanstva, kao i od optimizacije broja izvršilaca.

Odbor, čijom sjednicom je predsjedavao poslanik DPS-a Predrag Sekulić, predložio je Skupštini usvajanje Predloga zakona o budžetu za narednu godinu, koji je, prema riječima ministra finansija, do posljednjeg detalja održiv. Predviđeno je 2,38 milijardi ukupnog iznosa primitka i izdataka. Od toga, tekući budžet je 910,74 miliona, budžet državnih fondova 700 miliona eura, kapitalni 320,93 miliona, transakcije finansiranja 432,35 miliona, a rezerve 20 miliona eura.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *