Radnici u šoku: Turci bi da ponište kolektivni ugovor za Port of Adria

Dodajte komentar

Izvršni direktor Port of Adria (bivših Kontejnerskih terminala i generalnih tereta) iz Bara Sedat Kara podnio je Ustavnom sudu inicijativu za poketanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti i ukidanje kolektivnog ugovora, zaključenog 6. februara 2009. godine, u nekad jedinstvenoj državnoj kompaniji Luka Bar.

Ona je 2011. podijeljena na dva privredna društva. Te godine su iz Luke izdvojeni Kontejnerski terminali koji su kasnije privatizovani i prodati turskoj kompaniji Global Ports 2013.

Radnici Port of Adria, njih oko 300 zaposlenih, u šoku su zbog ove odluke poslodavca koji bi sad u potpunosti da poništi naslijeđeni kolektivni ugovor, budući da o novom kolektivnom ugovoru, prema riječima šefa Sindikalne organizacije Dobrosava Orlandića, poslovodstvo ne želi ni da razgovara sve dok traju sudski procesi.

“Nema nikakve logike ova inicijativa. Samo jedan radnik Port of Adria je uspio da izbori pred sudom razliku u neisplaćenim zaradama za period od kraja septembra 2009. do kraja septembra 2010. godine, a drugi radnik je za sad izborio samo prvostepenu presudu. Poslodavac se vjerovatno prepao da preostalih oko 250 radnika ne traže to isto pravo”, naveo je Orlandić.

On je objasnio da je poslodavac radnicima za neisplaćeni dio zarade, tokom jedne godine, ostao dužan u prosjeku oko 5.000 eura.

Interesantno je da se na memorandumu inicijative, u koju “Vijesti” imaju uvid, direktora Port of Adria Kare navodi kao datum 10. avgust ove godine, dok se na pečatiranoj prijemnici u Ustavnom sudu navodi datum 14. januar ove godine, kao da je neko napravio grubu grešku ili moguće antidatirao datum podnošenja ove inicijative.

Imajući u vidi da je Vrhovni sud lani stavio van snage kolektivni ugovor nekad jedinstvene Luke Bar nakon njenog funkcionalnog razdvajanja 2011. godine i podjele na dvije firme, nezadovoljnim radnici Port of Adria jedino je preostalo da svoja prava pokušaju izboriti pred sudom za period od 30. septembra 2009. do 30. septembra 2010. godine.

U inicijativi direktora Port of Adria se napominje da ovaj kolektivni ugovor nikada nije objavljen, a što je preduslov za stupanje na snagu bilo kog propisa.

Kao posebnu nezakonitost u inicijativi se ističe član 75 (stav 3) kolektivnog ugovora kojim je propisano da “početna cijena rada nakon izvršenog restrukturiranja u skladu sa ovim kolektivnim ugvorom ne može biti manja od 140 eura u bruto iznosu za puno radno vrijeme od 176 sati”.

Predstavnik turske kompanije Global Ports koja gazduje Port of Adriom napominje u inicijativi da ova navedena odredba “nije u skladu sa više odredbi zakona o radu i zakona o obligacionim odnosima”.

“Zakon o radu ne dozvoljava u bilo kojoj odredbi da poslodavac i sindikat mogu ustanoviti novu obavezu (višu cijenu rada) samo za treću stranu, koja je u trenutku potpisivanja kolektivnog ugovora nepoznata i koja tu obavezu nije prihvatila. Nažalost, to je upravo ono što su ugovorne strane kolektivnim ugovorom učinile”, piše u inicijativi.

Kara prenebregava, međutim, činjenicu da su odredbe sad spornog kolektivnog ugovora upravo bile implementirane i činile sastavni dio ugovora o kupoprodaji većinskog paketa akcija bivših kontejnerskih terminala i generalnih tereta, koji je Global Ports potpisao sa predstavnicima Vlade sredinom novembra 2013. godine.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *