Naslovne strane dnevnih novina za 19. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Predsjednici Kovijanić i Andrijašević

Parlament je juče izglasao Branka Kovijanića za predsjednika, a Šaletu Đurovića i Vladana Đukanovića za članove Savjeta EKIP-a sa 40 glasova za i jednim uzdržanim. Za predsjednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja izabran je Uroš Andrijašević glasovima 41 poslanika.

Vlada nudi građanima obveznice sa tri odsto kamate

Skupštinski odbor za ekonomiju podržao je juče prijedlog budžeta za narednu godinu, a ministar finansija Darko Radunović je najavio da će Vlada dogodine građanima ponuditi državne obveznice uz kamatu do tri odsto, što je više nego što daju banke na štednju.

Završeno 3D snimanje

Brod za 3D seizmičko istraživanje “Polar empres završiojejuče snimanje površine blokova u podmorju, saopštenoje iz Uprave za ugljovodonike. Snimanje površine blokova četiri, pet, devet i deset je završeno u 5,55 sati, trajalo je 29 dana i završeno je bez većih zastoja navodi se u saopštenju. Istraživanje je obavila kompanija Šearvoter za potrebe koncesionara Eni i Novatek na tim blokovima.

Dan

Država nema para za drugu dionicu

Ministar finansija Darko Radunović juče je potvrdio da. nemaju podatke o eventualnim dodagnim radovima na autoputu i da nisu budžetski projektovali nastavak gradnje autoputa Bar Boljare.
Radunović je to potvrdio na jučerašnjoj sjednici Skupštinskog odbora za ekonomiju, a nakon što je poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević kazao da nije uočio u projekcijama budžeta troškove po osnovu izgradnje druge dionice autoputa.

Ekonomsko državljanstvo će biti štetno

Ekonomsko državljanstvo koje Vlada planira da uvede od prvog januara naredne godine, izaziva podozrenje i domaće i međunarodne javnosti iz razloga što država koja nema jake institucije, a koje su uz to podložne političkom uticaju, može postati sigurna luka za sumnjive investitore i novac koji dolazi sa raznih ofšor destinacija, kazala je potpredsjednica Demokrata Zdenka Popović.

Tarzanov savjetnik na čelu Agencije

Skupština Crne Gore je sinoć prilikom izbora i imenovanja novog predsjednika Savjeta Agencije za nadzor osiguranja prekršila Zakon o osiguranju. Poslanici su jednoglasno na tu funkciju izabrali Uroša Andrijaševića, koji je, prema podacima iz njegove zvanične biografije, savjetnik političkog direktora Demokratske partije socijalista (DPS) Tarzana Miloševića.

Dnevne novine

Nema povećanja javnog duga

Javni dug se ne može povećavati i ne možemo se dodatno zaduživati za auto-put, jedino se posao može završavati kroz program javno-privatnog partnerstva, poručio je juče ministar finansija Darko Radunović na sjednici skupštinskog odbora za ekonomiju, finansije i budžet. On je, odgovarajući na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića da li su projekcijama budžeta za narednu godinu planirana i sredstava za gradnju druge dionice auto-puta Bar-Boljare, kazao da u Vladi nijesu mogli projektovati nastavak gradnje druge dionice.

BDP po stanovniku skoro pola prosjeka EU

Bruto domaći proizvod (BDP) po crnogorskom stanovniku, prema standardu kupovne moći, u prošloj godini iznosio je 46 odsto prosjeka EU, saopšteno je u Monstatu. Od članica EU, kako su kazali, najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći imaju građani Luksemburga, čiji je nivo više od dva i po puta iznad prosjeka EU i iznosi 253 odsto evropskog prosjeka.

Polar Empress završio snimanje u podmorju

Brod za 3D seizmičko istraživanje nafte i gasa Polar Empress, norveške kompanije Shearwater, završio je juče snimanje površine blokova u crnogorskom podmorju, kazali su u Upravi za ugljovodonike. Snimanje površine blokova četiri, pet, devet i deset je, kako je saopšteno, završeno u pet sati i 55 minuta i trajalo je 29 dana.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *