Zaboravite luksuz, bogataši sada ulažu u zdravlje i obrazovanje

Dodajte komentar

Posjedovanje Luj Viton torbe, brenda Bugati ili sjajnog Roleksa je do skoro bilo tipično za predstavnike elite i izuzetno bogate ljude. Ali takvi izrazi bogatstva se sve manje ispoljavaju među “ultra-bogatašima”. Oni sada, više nego ikada, troše novac na sigurnost i privatnost, piše Business Insider.

U eri masovne potrošnje u kojoj i srednja i viša klasa mogu sebi da priušte iste luksuzne brendove, pravi bogataši sve manje ulažu u materijalne stvari kao način označavanja statusa. To je nešto što Elizabet Kurid-Halked naziva “neupadljivom potrošnjom” u svojoj knjizi “The Sum of Small Things: A Theory of an Aspirational Class.”

To je suprotno od upadljive potrošnje, što je bio izraz koji se odnosio na označavanje socijalnog statusa u nekom prethodnom periodu.

U suštini, kako objašnjava, pokazivanje bogatstva više ne znači da ga neko zaista i ima. To je rastući trend među milionerima i milijarderima.

“Nova elita” svoj status pokazuje kroz nagrađivanje znanja i izgradnju kulturnog kapitala.

Bogataši, kako Biznis insajder ističe, sve više ulažu u obrazovanje, penzioni fond i zdravlje – sve što je nematerijalno, ali veoma skupo.

Ulaganje u obrazovanje podstiče društvenu mobilnost

Ovu vrstu ulaganja srednja klasa često i ne primjećuje, dok je elita veoma podržava, a upravo je to ono što je čini diskretnom. Kurid-Halked konstatuje da je to “prečica” da elita “pokaže svoj kulturni kapital, koji reprodukuje privilegiju na način koji luksuz to ne bi mogao”.

Pokazivanje znanja izražava kulturni kapital, dajući osobi mogućnost da se popne na društvenoj ljestvici i stekne nove kontakte i poznanstva, objasnila je ona.

Zdravlje takođe označava status

Vog je 2015. godine objavio da je zdravlje postalo luksuzni statusni simbol i to zaista ima smisla.

U prošlogodišnjoj analizi, kolumnista Fajnenšl Tajmsa, Simon Kuper je napisala da “kulturna elita troši relativno malo na proizvode za ljepotu, ali mnogo na vježbanje, jer smatraju da tijelo treba da izgleda prirodno”.

Izvor: BIZLife/Business insider

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *