ECB prestaje da uliva jeftini novac, ali odlaže rast kamatnih stopa

Dodajte komentar

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Evropska centralna banka i zvanično je potvrdila kraj programa otkupa obveznica kojim je u protekle četiri godine podsticala ekonomiju eurozone i osigurala dugo razdoblje istirijski niskih kamatnih stopa.

Ipak, to ne znači i zaoštravanje monetarne politike: ključne kamatne stope koje određuju cijenu kredita u privredi ECB namjerava da zadrži na postojećim nivoima od nula posto barem do kraja ljeta iduće godine. Ujedno će nastaviti da reinvestira prihod od dospjelih obveznica “kroz duže vremensko razdoblje”, nakon što počne sa podizanjem ključne kamatne stope, što je dodatno relaksiranje u odnosu na raniju formulaciju da će to biti nakon završetka otkupa obveznica.

Prema riječima čelnika ECB-a Marija Draghija, odluka o reinvestiranju bila je jednoglasna s obzirom na naznake posustajanja ekonomije eurozone, kao i brojne rizike, uključujući političku neizvjesnost, protekcionizam i nestabilnost finansijskih tržišta. Stoga tržišni učesnici očekuju da razdoblje jeftinog novca u europodručju idu prema kraju, kaže Vedran Šošić, glavni ekonomista HNB-a, “ali da ipak neće prebrzo završiti”.

Šta će to značiti za finansijske uslove?

– Građani koji imaju kredite vezane uz Euribor mogli bi se već kod iduće promjene kamatne stope suočiti s vrlo blagim povećanjem rate kredita koje će označiti postupni preokret dosadašnjeg trenda”, objašnjava Šošić.

Hrvoje Stojić, analitičar Addiko banke, smatra da će kamatne stope vjerovatno početi da rastu 2020. godine, za 20 do 30 baznih poena godišnje. Stoga vjeruje da se “možemo nadati još jednom dužem razdoblju niskih kamatnih stopa”. Osim toga što će se svi moći i dalje zaduživati po niskim kamatnim stopama, Stojić napominje da je to i još jedna prilika dužnicima za povoljnije refinansiranje ili osiguravanje boljih finansijskih aranžmana.

ECB je blago snizio projekciju rasta BDP-a eurozone, za 0,1 postotni bod, pa u ovoj godini iznosi 1,9 posto, a u iduće dvije 1,7 posto.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *