Javni izvršitelji moraće da prijavljuju imovinu

Dodajte komentar

Javni izvršitelji biće obavezni da podnose izvještaje o imovini i prihodima, kao i bračnih i vanbračnih supružnika i djece koja žive u zajedničkom domaćinstvu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje sprječavanje korupcije.

To je predviđeno dopunama Zakona o javnim izvršiteljima koji se nalaze u skupštinskoj proceduri.

Javni izvrsitelji su dužni da izvještaje o imovini i prihodima podnesu u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Donošenju Zakona o dopunama Zakona o javnim izvršiteljima, kako je obrazloženo, pristupllo se radi uvođenja njihove obaveze da, kao i drugi nosioci javnih ovlašćenja, podnose Agenciji za sprječavanje korupcije izvještaje o imovini i prihodima.

„To je važno s obzirom na ovlašćenja koji su im povjerena, a koja je prije toga imao sud, kao i radi dopune odredbi o disciplinskoj odgovornosti javnih izvršiteija, na što je ukazala dosadasnja praksa u njihovom radu, koji u pojedlnim slučajevima postupaju suprotno zakonu. Takvo postupanje ne može se podvesti pod nestručno i nesavjesno vršenje izvršiteljske djelatnosti, odnosno pod druge propisane disciplinske povrede“, kaže se u obrazloženju.

Sankcionisanje takvog postupanja je, kako se ističe, izuzetno važno sa više aspekata, a prije svega radi zaštite prava i interesa stranaka i drugih učesnika u izvršnom postupku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *