Ekonomisti i pravnici najbolje prošli u programu stručnog osposobljavanja

Dodajte komentar

U okviru programa stručnog osposobljavanja, crnogorski poslodavci najviše su tražili kvalifikacije iz oblasti ekonomije, prava, elektronike, telekomunikacija i računara, pokazuje zvaničan Izvještaj o Programu stručnog osposobljavanja.

Zanimljivo, procentualno najslabije interesovanje, visokoškolci su pokazali da rade u oblasti novinarstva: poslodavci su tražili 202 pripravnika, dok su se prijavilo njih 32.

Nakon elektronski sprovedenog povezivanja poslodavaca i korisnika u prvom krugu, ukupno 3.174 lica je dobilo poslodavca, odnosno mogućnost da se stručno osposobljava.

Od ukupno prijavljenih korisnika u prvom krugu, njih 80 nije odabralo poslodavce, dok u drugom krugu taj broj je 138.

“Lista povezanih poslodavaca i korisnika na Portalu e-uprave je objavljena 21. novembra 2018. godine. Ista sadrži sadrži i informaciju o prosječnoj ocjeni kandidata, koja predstavlja ključni kriterijum za povezivanje sa preferiranim poslodavcem, a sve u cilju obezbjeđenja maksimalne transparentnosti cjelokupnog procesa“, konstatuje se u Izvještaju koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.

Nakon sprovedenog prvog kruga ostalo je 7.831 neuparenih radnih mjesta, tako da su visokoškolci kojima u prvom krugu povezivanja poslodavaca i korisnika nije dodijeljen poslodavac imali priliku da u drugom krugu izaberu nekog od preostalih poslodavaca kod kojih bi mogli da obave devetomjesečno stručno osposobljavanje.

S tim u vezi, poziv visokoškolcima za drugi krug prijavljivanja za stručno osposobljavanje objavljen je 26. novembra 2018. godine na portalu euprave, kao i na web portalima Vlade Crne Gore, Uprave za kadrove i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Poziv se isključivo odnosio na visokoškolce koji su se prijavili u predviđenom roku za prijavljivanje korisnika, ali u prvom krugu Programa nijesu dobili željenog poslodavca. Druga faza prijavljivanja za preostalih 273 korisnika, trajala je od 26. do 28. novembra 2018. godine i realizovala se putem Portala elektronske uprave. Ukupno 3.298 korisnika je dobilo poslodavca, dok njih 149 nije dobilo šansu da se stručno osposobi, što je rezultiralo ostatkom od 7.707 radnih mjesta.

Svi visokoškolci koji su dobili priliku da se stručno osposobljavaju počeće sa stručnim osposobljavanjem kod izabranog poslodavca 15. januara 2019. godine, do kada će biti obavezni da zaključe Ugovor sa poslodavcem.

Poslodavci su dužni da korisnicima omoguće stručno osposobljavanje, u skladu sa Programom stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem i posebnim aktom o programu osposobljavanja korisnika. Stručni tim zadužen za realizaciju Programa, u saradnji sa nadležnim državnim organima, vršiće kontrolu sprovođenja stručnog osposobljavanja.

(Analitika)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *