Deset zemalja sa najviše bogataša čiji su računi teži od 50 miliona dolara

Dodajte komentar

Lista zemalja u kojoj žive najviše ultra-bogatih ljudi:1. SAD

Sjedinjene Američke Države su globalni lider u ekonomiji, ali i u drugim društvenim sferama. U njima živi 70.540 superbogatih stanovnika, a zemlja posjeduje 40 posto globalnog bogatstva.

2. Kina

Glavni “konkurent” u ekonomskom takmičenju je Kina čija ekonomija raste posljednjih 30 godina. Mnogo ulaže u obrazovanje ljudi, pa su se istakli su sferi razvoja softvera, novih sirovih materijala, telekomunikacija, biotehnologije i zdravstvenih usluga. U ovoj zemlji živi 16.510 “bezobrazno” bogatih ljudi.

3. Njemačka

Ova evropska zemlja lider je u industrijskom i tehnološkom području, te je treći najveći izvoznik i uvoznik roba i usluga. Podržava univerzalni sistema zdravstva i socijalnog blagostanja, te se zalaže za zaštitu sredine i besplatno visoko obrazovanje. U Njemačkoj živi 6.320 osoba s velikom sumom novca na računima.

4. Velika Britanija

Uslužni sektor Velike Britanije je ključni pokretač njene ekonomije i čini 75 posto BDP-a. Ima visoko razvijen bankarski sektor, a relativno liberalna regulacija čini Veliku Britaniju, a posebno London najvećim finansijskim čvorištem. Zbog toga nije iznenađujuće da tu živi 4.670 ultrabogatih stanovnika.

5. Japan

Poznat je zbog visokog životnog standarda i u njemu živi 3.580 superbogatih ljudi. Bogatstvu zemlje najviše je doprinio bankarski sektor, telekomunikaciona industrija, nekretnine i transport, maloprodaja i građevinski sektor. Japan je poznat po svojim fabrikama automobila, proizvođačima elektronike i čelika, brodogradnji, hemikalijama i proizvođačima hrane.

6. Indija

U posljednje dvije decenije ekonomski rast ove azijske zemlje je dostigao 5,5 posto. Zbog ovog procenta Indija je postala jedna od najbrže rastućih ekonomija na svijetu. Privukli su veliki broj multinacionalnih kompanija. U Indiji živi 3.400 izuzetno bogatih stanovnika.

7. Italija

Iako se misli da je treća najveća nacija u eurozoni zapala u duboku političku i ekonomsku krizu, u njoj još uvijek živi 3.220 superbogatih ljudi. Ekonomija varira od industrijski razvijenog sjevera, juga u recesiji do stagnirajuće centralne regije.

8. Francuska

Ovo je zemlja s velikim kulturnim naslijeđen na koju su utjecale emigracioni valovi tokom cijele historije. Dom je 3.040 osoba koje imaju više od 50 miliona dolara.

9. Kanada

Riječ je o zemlji koja ima reputaciju visoko razvijenog i miroljubivog mjesta koje je slobodno od bilo kojeg etničkog nemira ili unutrašnjih konflikta. Jedna je od 10 nacija koje su najaktivnije u trgovanju. U njoj živi 3.010 superbogatih ljudi.

10. Australija

Ova otočna zemlja koja je okružena Indijskim i Tihim okeanom 13. je po veličini razvoja ekonomije, ali je na samom vrhu liste kada je u pitanju kvalitet života, zdravstveni standard i edukacija. Zbog toga ne čudi da je ova zemlja dom za 2.910 ljudi koji imaju više od 50 miliona dolara, piše Klix.ba.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *