“Dakićevci” neće dobiti 3,2 miliona do kraja godine

Dodajte komentar
Sa jednog od protesta radnika

Malo je vjerovatno da će bivšim radnicima “Radoja Dakića“ ove godine biti podijeljeno 3.298.901 eura koje je država, odnosno Uprava za imovinu, još ljetos trebalo da izdvoji za kupovinu dijela zemljišta od 39.716 kvadrata.

“Sredstva za isplatu Vlada je obezbijedila iz budžetske rezerve. Da bi se, međutim, zaključio Ugovor o kupoprodaji kod notara, neophodno je prvo napraviti parcelizaciju tih 39.000 kvadrata“, kazao je “Vijestima“ direktor Uprave za imovinu Blažo Šaranović, kojeg je Vlada jesenas ovlastila da u ime države potpiše kupoprodaji ugovor sa stečajnom upravom “Dakića“.

Stečajni upravnik Mladen Marković objasnio je da je već angažovao stručnjake da obave parcelizaciju.

Potom mora da se napravi odluku i definiše redosljed povjerioca među bivšim radnicima za isplatu dijela potraživanja.

Sve i da se navedeni postupci završe u rekordnom roku do kraja godine, ostaje pravo advokata preostalih nezadovoljnih bivših radnika “Radoja Dakića“ da Privrednom sudu ulože eventualni prigovor na planiranu raspodjelu novca.

Pravo prvenstva u naplati potraživanja, kako tvrdi predstavnik povjerilaca Milan Vukčević, ima oko 340 bivših radnika koje zastupa advokatska kancelarija “Prelević“ i koji bi trebalo da podijele ukupno oko 2,4 miliona eura.

Drugi po pravu prvenstva su bivši radnici koje zastupa Veselin Raspopović.

Advokat koji zastupa oko 740 bivših radnika ranije je saopštio da informacije o tome da će njegovi klijenti dobiti oko 800.000 nijesu tačne i da će konačnu odluku donijeti stečajni upravnik.

Novac prihodovan od 1.028 kvadrata zemljišta, na istom dijelu imovine koji će biti prodat Upravi za imovinu, treba razlučno da bude opredijeljen za 44 bivša radnika Bravarske obrade, koje zastupa advokat Novica Sekulović.

Njima bi trebalo da bude isplaćeno oko 83.000 eura.

Cijena kvadrata pala sa 410 na 282 eura

“Dakićevci“ su posebno revoltirani što je cijena atraktivnog zemljišta između dva oglasa pala sa 410 eura na 282,83 eura po kvadratu, a Vukčević napominje da je vrijednost dijela imovine predviđena za saobraćajnice ostala ista.

“Može se desiti da neko ko kupi našu imovinu, na najluksuznijoj lokaciji i saobraćajnom čvorištu u Podgorici, po sniženoj cijeni i da je nakon nekoliko dana proda po realnoj tržišnoj, koja je triput viša“.

Na prethodnog oglasu Privrednog suda, procijenjana vrijednost imovine bivše fabrike bila je 66,8 miliona eura, dok se na predstojećem oglasu prodaje za oko 44,9 miliona eura.ž

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *