Zvanično otvorena turistička sezona na Žabljaku (foto, video)

Dodajte komentar

U organizaciji Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u subotu, 15.decembra, zvanično je otvorena turistička sezona na Žabljaku. „Ski opening“ privukao je više stotina posjetilaca koji su uživali u bogatom zabavnom programu, popustima i besplatnim sadržajima.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore organizovala je besplatan autobuski prevoz za veliki broj zainteresovanih iz Podgorice do Žabljaka koji su uživali na snijegu i raznovrsnim besplatnim sadržajima(animatori, sanke, ski pas, instruktori skijanja avanturistički park, šetnja krpljama I dr. ) na skijalištu Savin Kuk. Na ski-stazama zabavljali su ih DJ Mr Jolls, mažoretke, uz besplatno piće i degustaciju i pripremu kačamaka. Žurka se nastavila u večernjim časovima , kada je na Trgu Durmitorskih ratnika, poznata grupa Senkina Đeca održala koncert uz besplatnu hranu i piće, svečano paljenje lampica na jelki i vatromet. Takođe, lokalne turističke organizacije Kotora, Budve i Bara podržale su organizaciju „Ski opening“ događaja do Žabljaka i nazad iz ovih gradova.

Događaj koji je animirao veliki broj ljudi u subotu dio je „Ski openinig“ vikenda i nastavlja se u nedjelju, 16. decembra, a posjetioce očekuju snižene cijene jednodnevnog ski-pasa od 50 %. I u nedjelju je organizovan besplatan autobuski prevoz za zainteresovane iz Podgorice.

U petak, 14. decembra direktorica Nacionalne tursitičke organizacije Željka Radak Kukavičić održala je radnu večeru sa predstavnicima domaćih medija i tom prilikom im predstavila ponudu za predstojeću zimsku sezonu.

„Na Žabljaku se ove sezone očekuju manje saobraćajne gužve na skijalitu Savin kuk jer je podnožje skijališta dobilo novu putnu infrastrukturu. Izgrađen je novi pristupni put, kao i parking. Završeni su svi potrebni radovi na sanaciji i uređenju skijaških terena kako bi skijalište funkcionisalo sigurno i bezbjedno. U NP Durmitor u ponudi je i novi nacionalni restoran koji nudi tradicionalne domaće specijalitete durmitorskog kraja, a novina na Žabljaku je staza za nordijsko skijanje koja se nalazi u samom centralnom dijelu grada, što znači da je lako pristupačna gostima. Novina koja će svakako obilježiti ovu zimsku sezonu na sjeveru je očekivano otvaranje turističkog rizorta Kolašin 1600. Pored ski-staza, žičare i restorana izgrađen je i put od skijališta Kolašin 1450 do skijališta Kolašin 1600. Skijašima na tom dijelu Bjelasice biće na raspolaganju oko 4,6 kilometra ski- staza i žičara šestosjed, kao i restoran čiji je kapacitet oko 400 mjesta“, kazala je Radak Kukavičić.

Nakon Žabljaka, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore sličan događaj organizovaće i u Kolašinu.

“Ove godine najranije otvaramo zvanično zimsku turističku sezonu. Sigurna sam da će ovako dobar start zimske turističke sezone, uz vremenske uslove koji nas prate, biti dobar ulaz u predstojeću zimsku turističku sezonu. Pred nama su doček nove godine, novogodišnji poraznici i na njih se odma nadovezuje ono što je ponuda naših zimskih centara, ali ne samo zimskih nego i onoga što nude naši gradovi na primorju. Ove godine promociju onoga što je ponuda zimskih turističkih centara počeli smo takođe ranije i u toku su neke završne prezentacije koje radimo, prije svega, regionalno. Naša turistička privreda i ove godine ide sa kvalitetom više, ne samo u dijelu smještajnih kapaciteta nego kada su u pitanju ponude pored skijanja, tu su i novi sadržaju: staze za nordijsko skijanje, hodanje na krpljama,avanturistički parkovi, zimsko jahanje konja, zimski rafting”, kazala je Kukavičić na otvaranju turističke sezone.

Kako je dodala, krajem februara senočekuju organizovane grupe gostiju iz Njemačke, Austrije, Francuske i po prvi put ove godine imaćemo organizovane grupe gostiju iz SAD.

Vanja Šarović direktorica TO Zabljak kazala je da je prošle godine sezona bila idealna

“Imali smo idealne vremenske uslove. Sezona zvanično traje do 15og marta, a prošle godine se produžila i do prvog aprila. Ove godine je već počelo ozbiljno interesovanje za skijalište u Crnoj Gori, veliko interesovanje za Žabljak i nekako smo prepoznali da je možda idealno vrijeme da ovih dana otvorimo zimsku turistišku sezonu, svakako ranije u odnosu na prethodne godine. Oba skijališta na Žabljaku su spremna za pošetak sezone. Svi hotelijeri su spremni. Očekujemo u narednih pet dana da svi hoteli budu otvoreni, svi lokali. Naš prvi korak je doček nove godine, Božićni praznici na Žabljaku. Iz godine u godinu postajemo sve interesantnija turistička destinacija kada su u pitanju novogodišnji praznici. Očekujemo da ćemo imati zaista jednu kvalitetnu i dobru zimsku turističku sezonu. I ove godine će biti novina na Žabljaku”, kazala je Šarović.

Miloš Popović,  direktor Skijališta Crne Gore kazao je da će za predstojeću zimsku turističku sezonu biti aktivno šest skijališta u Crnoj Gori.

“Na ovom ski centru Savin kuk na Durmitoru za predstojeću zimsku turističku sezonu u ponudi će biti dvije dvosjedne žičare, tri ski lifta, jedan dječiji ski lift, koji opslužuju ukupno oko 5 kilometara skijaških staza. Zaključen je ugovor za izgradnju šestosjedne i sklopive žičare u skladu sa najvećim međunarodnim standardima i izgradanja te žičare počinje na proljeće i ako sve bude išlo planiranom dinamikom već za sledeću zimsku turističku sezonu imaćemo tu žičaru u funkciji. U toku je izgradnja akumulacionog jezera za vodosnadbijavanje ski centra i vještačko osnježavanje ukupne vrijednosti 3,2 miliona eura koje će u toku proljeća sledeće godine biti završeno. Do kraja godine, konkretno što se odnosi na Durmitor, raspisaćemo tender za izgradnju vještačkog osnježavanja koje bi trebalo da opslužuje oko kilometar i po skijaških staza, vrijednosti milion i 200 hiljada eura i ako sve protekne u skladu sa planiranom dinamikom i to će biti spremnoza sledeću zimsku turističku sezonu.”, kazao je Popović.

“Što se tiče ski centara Kolašin 1450 tamo će biti u funkciji dvije žičare, jedna dvosjedna, jedna šestosjedna, pet ski liftova, jedan dječiji ski lift koji opslužuje oko 25 kilometara ski staza i taj ski centar je danas otvoren. Ski centar Kolašin 1600 je novi ski centar, investicija Vlade Crne Gore i on će da se stavi u funkciju u toku ove sezone. Prva faza realizacije tog projekta je završena, ukupna vrijednost investicije je 16 miliona eura, a druga faza se odnosi na izgradnju vještačkog jezera i sistema za vještačko osnježavanje i ona će se raditi u toku naredne dvije godine”, dodao je on.

Za izgradnju ski centra Kolašin 1600 sad prije nekoliko dana Vlada Crne Gore je raspisala još jedan tender za izgradnju šestosjedne, sklopive žičare sa oko 8 kilometara i 400 skijaških staza koji će povezati ski centar Kolašin 1600 i Kolašin 1450 i samim tim biće obezbijeđeno oko 45 kilometara skijaških staza već za sledeću zimsku turističku sezonu.

Milutin Tomić,  direktor Ski centra Savin kuk Skijalište  kazao je da je skijalište je u potpunosti spremno.

“Ali s obzirom da tek danas imamo sniježne padavine, nijesmo mogli da pustimo skijalište skroz u funkciji. Danas imamo jedan dio staze dužine 350 metara koji je na raspolaganju skijašima. Nadamo se u narednom periodu i po prognozama meteorologa da ćemo imati novo formiranje sniježnog pokrivača da bi skijalište i zvanično pustili kompletno u funkciju. Na raspolaganju su dvije dvosjedne žičare, tri ski lifta i bebi ski lift koji opslužuje pet kilometara skijaških staza. Cijene su na prošlogodišnjem nivou: dnevni ski pas za odrasle je 12 eura, dječiji ski pas je 8 eura, poludnevni 8 eura, noćno skijanje 6 eura, sezonski ski pas 150 eura, za stanovnike Žabljaka 100 eura, kao i besplatno skijanje za Gorsku službu spašavanja, djecu iz osnovne škole Dušan Obradović i nacionalnim reprezentacijama u skijanju.“, kazao je Tomić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *