Inflacija u novembru 0,1 odsto

Mjesečna inflacija u novembru, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,1 odsto, saopšteno je iz Monstata. Potrošačke cijene su u odnosu na isti mjesec prošle godine bile u prosjeku više 1,7 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena bilježi se u kategoriji – hrana i bezalkoholna pića 0,7 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, rekreacija i kultura i ostala dobra i usluge po 0,2 odsto, dok je pad evidentiran u kategorijama prevoz 0,6 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,2 odsto, odjeća i obuća i komunikacije po 0,1 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pozitivne godišnje stope inflacije u oktobru zabilježene su u grupama alkoholna pića i duvan 6,5 odsto, prevoz 4,2 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,4 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,5 odsto, ostala dobra i usluge 1,3 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,2 odsto, komunikacije jedai odsto, odjeća i obuća 0,7 odsto i hoteli i rsstorani 0,4 odsto. Pad cijena zabilježen je u kategorijama rekreacija i kultura 0,8 odsto i zdravlje 0,6 odsto.

Check Also

Otvorena renovirana ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj ulici u Podgorici

Nakon uspješno realizovanih radova na adaptaciji objekta i njegovom opremanju, ekspozitura Podgoričke banke u Moskovskoj …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *