Auto-put od Bara do Boljara će nas koštati više od dvije milijarde eura

1 komentar

Prioritetna dionica auto-puta Bar-Boljare, i pored kašnjenja, biće završena do kraja naredne godine. Za taj posao biće utrošeno nešto više od 800 miliona eura. Ipak, većina građana upoznata je samo sa detaljima gradnje prve dionice, dok malo ko zna koliko će nas cijelokupna trasa atuo-puta od Bara do Boljara koštati.

U Detaljnom prostornom planu auto-puta, date su projekcije plana izgradnje i fininasijski troškovi po dionicama.

Prema tom dokumentu, crnogorske građane će gradnja auto-puta košta 1.802.700.000 (1,8 milijardi eura).

“Revizijom Studije auto-puta Bar – Boljare, urađenom od strane Konsultanta, kompanije Luis Berger SAS, Pariz, Francuska, u okviru ekonomsko – finansijskog aspekta izvodljivosti i ekonomske analize, dati su projekcija plana izgradnje ( 2011 – 2018.) i finansijski troškovi po dionicama”. Dionica od Mateševa do Boljara koštaće 584,6 miliona, Smokovac – Mateševo 640,8 miliona, Đurmani – Virpazar 115,9 miliona, Virpazar – Farmaci 276,3 miliona i Farmaci – Smokovac 185,1 milion eura”, navodi se u dokumentu.

Međutim, s obzirom da je, kako je to i potvrdio nedavno ministar saobraćaja Osman Nurković, u prvobitnom ugovoru nijesu definisane stavke naknadnih radova, odnosno, vodosnabdijevanja, napajanja električnom energijom, a zaboravljena je i petlja. Sve to biće dodatno plaćeno i to prema procjenama oko 80 miliona eura. Dakle, vrlo blizu smo cifre od dvije milijarde eura.

Ukoliko uračunamo i kamate za kredite, koje ćemo morati uzeti da bi ovaj posao uspješno priveli do kraja, naše građane će auto-put koštati više od dvije milijarde eura.

Ipak, i pored velikih troškova za izgradnju, auto-put je neophodan Crnoj Gori, koja jedina nije imala ni kilometar auto-puta na Balkanu.

Bezbjednosna strana je posebna priča jer se napokon kanjon Morače izbjegava, koji je godinama unazad odnio više od 1.000 života.

Takođe, ni veći ekonomski razvoj nije moguć bez auto-puta, te je to još jedan razlog zbog kojeg je ovaj projekat našoj državi neophodan.

Izvor: Standard.co.me

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ovdje meni ništa jasno nije.Koliko vidim projekat dionice Smokovac Matesevo košta koliko vidim na tabeli 640 miliona eura a onda ministar govori da ce koštati nešto preko 800 miliona a uz to još zaboravljenih 80 miliona za petlju i instalacije.Zatim spominje da ce kompletan autoput košta nešto preko 2 milijarde e.Ovo meni nema nikakve logike.Ako ce 41km.autoputa koštati skoro 900 miliona eura i pretpostavimo da je najteža učionica onda ispada da ce preostalih skoro 130km koštati 1 milijardu eura.Ovo blage veze nema sa matematikom,ovo je prevara vijeka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *