Wall Street

Wall Street: Dow Jones blago porastao, S&P i Nasdaq pali

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks blago porastao, dok je S&P 500 blago pao jer su ulagači bili oprezni zbog niza domaćih i međunarodnih otvorenih pitanja.

Dow Jones ojačao je 70 bodova ili 0,29 posto, na 24.597 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,02 posto, na 2650 bodova, a Nasdaq indeks 0,39 posto, na 7070 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi osjetno porasli, nastavljajući uspon od prethodnog dana podstaknutog naznakama popuštanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine.

No entuzijazam ulagača ubrzo je splasnuo.

”Tržište je trenutno vrlo nervozno. Ulagači su ujutro bili dobro raspoloženi, no potom su se vratila strahovanja”, kaže Omar Aguilar, direktor u fondu Charles Schwab Investment Management.

Među ostalim, kaže, ulagači su zabrinuti zbog očekivanja da će američka centralna banka Fed uskoro povećati kamatne stope, zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija, negativnih signala s tržišta obveznica koji najavljuju približavanje recesije, nesigurnosti u vezi s Brexitom…

”Treba nam nešto što bi podstaklo konzistentniji trend. To bi mogli biti dobri ekonomski pokazatelji, više jasnoće o Fedovim nakanama u idućoj godini ili više sigurnosti u trgovinskim odnosima između SAD-a i Kine. No ne vjerujem da će do toga doći tako skoro”, kaže Aguilar.

Zbog nesigurnosti ulagača juče su među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše porasle cijene dionica u tzv. defenzivnim sektorima. Komunalni sektor ojačao je 0,9 posto, potrošački 0,7, a nekretninski 0,6 posto.

S druge strane, u rudarskom sektoru cijene su dionica u prosjeku pale 1,1 posto, a pratio ga je finansijski s padom od 0,6 posto.

I na evropskim se berzama juče trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,04 posto, na 6877 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,04 posto, na 10.924 boda, a pariški CAC 0,26 posto, na 4896 bodova.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *