Tender za ekološku obnovu prvog bloka TE Pljevlja početkom 2019.

Dodajte komentar

Tender za ekološku rekonstrukciju prvog bloka Termoelektrane Pljevlja (TEP) očekuje se početkom naredne godine, kazala je juče u parlamentu ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je istakla da od Elektroprivrede (EPCG), koja je počela taj posao, očekuje skoriji fizički ulazak u rekonstrukciju.

“To je projekat koji će dati dobre efekte i zadržati ljude u Pljevljima”, navela je Sekulić u odgovoru na pitanje poslaniku DPS-a Bogdanu Fatiću o projektima koji treba da doprinesu smanjenju nezaposlenosti na sjeveru.

Ministarka važnim zadatkom smatra i toplifikaciju Pljevalja koja će se, kako je Vlada nedavno odlučila, finansirati iz budžeta Direkcije javnih radova i Opštine Pljevlja, te da će EPCG investirati u izgradnju toplovoda od TEP-a do grada.

Od ukupnih 60 miliona, za ekološku rekonstrukciju prvog bloka je predviđeno 40, a za toplifikaciju grada ostalih 20 miliona eura. EPCG je krajem marta sa njemačkom firmom Steag Energy Services potpisala ugovor o izradi idejnog projekta, vrijedan 664.260 eura.

Sekulić je za početak naredne godine najavila i donošenje Državnog plana eksploataci je mineralnih sirovina koji će dati jasan pregled rudnih nalaziša u Crnoj Gori. Planom će se, kako je navela, definisati načini i rokovi vađenja mineralnih sirovina.

“Očekujemo da taj plan stvori dobre osnove za svaki budući plan koncesija”, istakla je Sekulić odgovarajući na pitanje poslanika DPS-a Filipa Vukovića o aktivnostima Ministarstva ekonomije o valorizaciji ležišta mineralnih sirovina za narednu godinu.

Vuković je naglasio da je rudarstvo jedno od najvažnijih pitanja tog resora, te da kasnije nastaju energetika, industrija.

Ministarka je kazala da je njen resor do sada zaključio 38 koncesionih ugovora o eksploataciji mineralnim sirovinama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *