SAD će se suprotstaviti jačanju Kine i Rusije u Africi

Dodajte komentar

SAD namjerava da se suprotstavi brzom jačanju ekonomskog i političkog uticaja Kine i Rusije u Africi, gdje te dvije zemlje koriste korumpirane poslovne prakse i ne poštuju vladavinu prava, rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton.

Prioritet Sjedinjenih Država bit će razvoj ekonomskih odnosa s tom regijom kako bi se stvorile prilike za američke kompanije i zaštitila nezavisnost afričkih država, kao i američki nacionalni interesi, rekao je.

Kaže da Rusija i Kina namjerno ulažu u Afriku kako bi stekle prednost nad SAD-om

“Velike suparničke sile, Kina i Rusija, brzo jačaju svoj finansijski i politički uticaj u Africi”, rekao je.

“Namjerno i agresivno usmjeravaju svoja ulaganja u regiji kako bi stekle konkurentsku prednost nad Sjedinjenim Državama.”

Boltonov govor u asocijaciji Heritage, konzervativnom think tanku, održan je u trenutku kada američki predsjednik Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping nastoje da riješe trgovinske sporove koji su potresli globalna tržišta i stvorili veliku ekonomsku neizvjesnost.

“Kina koristi mita, nejasne sporazume i strateške manipulacije dugom kako bi države u Africi podčinila željama i zahtjevima Pekinga. Njena ulaganja puna su korupcije”, rekao je.

Bolton je imao oštre riječi i za Rusiju.

“Rusija širom tog kontinenta promoviše svoje političke i ekonomske odnose ne obazirući se puno na vladavinu prava niti odgovorno i transparentno vladanje”, rekao je,

Optužio je Moskvu da prodaje oružje i energente u zamjenu za glasove u UN-u, “glasove koji drže diktatore na vlasti, potkopavaju mir i sigurnost i protivni su najboljim interesima afričkog naroda.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *