Velika Britanija zbog bregzita biće “nova Crna Gora”

Dodajte komentar

Jedna od svjetskih ekonomskih velesila kao uzor gleda na Crnu Goru – nije “fake news”, već sasvim ozbiljna informacija koja dolazi ni manje ni više nego iz Velike Britanije.

„Jedina pozitivna stvar od bregzita je to što će Britanija napuštajući EU, tada za njih postati tzv. ‘treća zemlja’, odnosno bićemo van evropske mreže PDV-a, i time ćemo moći da privučemo mnogo više dolazaka kruzera u naše luke, kako bi ti brodovi ispunili zahtjeve evropske poreske administracije o ulasku u makar jednu luku koja nije u EU, a radi nenaplaćivanja PDV-a na robu i usluge koje se prodaju na brodu. Zaista, na taj način bićemo nova Crna Gora“, kazao je predsjednik Carnivala UK Dejvid Dingl.

On je to rekao na završenom „Cruise Britain“ poslovnom forumu britanske kruzing industrije u Londonu, a na kojoj su pored dobrih poslovnih rezultata koje, u prvom planu bile posljedice po tu industriju od skorašnjeg zvaničnog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Crna Gora je zbog svoje geografske blizine Veneciji, odakle mnogi kruzeri u ljetnjoj sezoni započinju svoja krstarenja Mediteranom i činjenice da nije u EU, postala omiljeno svratište tih brodova. Povoljnost je za Crnu Goru bila to što se na kruzeru roba iz fri-šopova i usluge koje se dodatno plaćaju na brodu, mogle pružati po cijenama oslobođenim od PDV-a, ako brod napusti fiskalnu teritoriju EU, i uplovi u luku makar jedne države koja nije članica Unije, a za što je Crna Gora (a u posljednje vrijeme i Albanija) bila odlična prilika.

Izvor: Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *