Manjinski akcionari tvrde: Iz Centra Igalo izvučeno oko milion i po eura

Dodajte komentar

Manjinski akcionari Centra Igalo, njih 30, koji imaju 12 odsto udjela u vlasništvu kompanije održali su sjednicu Skupštine akcionara Centra Igalo. Na sjednici kojom je predsjedavao Božidar Draganić dioničari su ukazali na brojne nepravilnosti poput prošlogodišnjeg uzimanja kredita od 2,42 miliona od Erste banke, mimo odluke Skupštine akcionara.

Kako su saopštili manjinski akcionari, da nešto nije u redu sa ponašanjem uprave Centra Igalo i njihovim odnosom prema akcionarima moglo se vidjeti i po datumu zakazivanja redovne skupštine, naime dok se sve redovne skupštine akcionara u Crnoj Gori zakazuju i održavaju do kraja juna, kako to i zakon nalaže, vlasnici Centra Igalo su ustalili praksu da to bude u Decembru.

“Sam početak jučerašnje skupštine je jednako čudan i nelogičan, umjesto da predsjedavajući skupštine bude isvršna direktorica koja je bila prisutna, riječ je uzeo i sam sebe proglasio za predsjedavajućeg Božidar Draganić. To je izazvalo negodovanje manjinskih akcionara budući da g.Draganić niti je akcionar niti ima ikakvu funkciju u Centru Igalo, nije billo jasno kako on može voditi skupštinu kompanije u kojoj nema nikakvu ulogu, niti je prezentovao ovlašćenje po kojem će voditi skupštinu“, navodi se u saopštenju.

Po prvoj tački usvajanje zapisnika sa predhodne redovne skupštine date su brojne primjedbe od strane manjinskih budući da urađeni zapisnik uopšte ne sadrži predloge manjinskih akcionara, diskusije niti bilo kakvog pomena o sadržaju rasprave na skupštini. Takođe, kako su kazali, u zapisniku nije bilo ni slatkorečivih obećanja izrečenih od strane g. Draganića. I ova kao i sve buduće tačke dnevnog reda su izglasane od stane većinskog vlasnika dok su manjinski bili jedinstveni i glasali protiv.

“Najviše rasprave je bilo po tački razmatranje i usvajanje finansijskih iskaza, izvještaja nezavisnog revizora i izvještaja o poslovanju društva za poslovnu 2017-tu godinu. Manjinski su odmah ukazali dau okviru ove tačke nedostaje razmatranje i usvajanje izveštaja menadžmenta. Takodje tog izveštaja nema ni u materijalima koji su pripremljeni za skupštinu. Ukazano je na brojne nepravilnosti, najveća od svih je uzimanje kredita u iznosu od 2 miliona i 420 hiljada od Erste Banke dana 24.11.2017, mimo odluke skupštine akcionara što je u potpunosti nezakonito. U zakonu o privrednim društvima je jasno navedeno da ni jedno raspolaganje imovinom većom od 20 procenata vrijednosti imovine društva, se ne može izvršiti bez odluke skupštine akcionara. Nepoštovanje zakona od stane vlasnika Denisa Mandića i negovog izvođača prljavih radova Draganića uopšte nije iznenađenje, već čudi da Erste Banka kao renomirana i kredibilna firma nije ispoštovala zakonsku proceduru. Indikativno je da je proces uzimanja kredita već bio počeo prije održavanja prošlogodišnje skupštine akcionara na kojoj je Draganić obećavao otkup akcija od manjinskih u Martu 2018-te da bi za samo 10 dana od skupštine (27.12.2017-te) Centar Igalo kupovao akcije firme Primorje za ukupan iznos 1 milon i 457 hiljada eura. To je i sledeća nezakonitost u nizu.
Naime, Centar igalo je u 2017-toj godini uzeo 3 miliona i 790 hiljada eura kredita. Uzimao je čak i od povezane firme Primorje iznos od 820 hiljada eura, koju isto kontroliše Denis Mandić da bi na kraju decembra kupovao akcije istog tog Primorja. Prodavac tih akcija je takodje firma pod kontrolom Denisa Mandića Autoremont Kotor. Na taj način je iz Centra Igalo izvučeno oko milion ipo eura, i prebačeno na račun firme Dyrodam Corp. koja se krije iza kastodija hipotekarne banke! Adresa firme Dyrodam Corp. je nepoznata a ne bi bilo iznenadjenje da je iz Paname ili slične egzotične destinacije” navodi se u saopštenju manjinskih akcionara.

Da bi paradoks bio potpun, navode, Centar Igalo iako uzima kredite i nema para za svoje akionare pomaže vaterpolo klub Primorac gdje je takođe upleten Denis Mandić. Ako je takav dobrotvor zašto Primorac ne pomogne svojim parama nego otima od Centa Igalo i njegovih akcionara?

“I na kraju što se tiče revizora i ponovnog izbora istog revizora, manjinski su skrenuli pažnju da revizor ne radi svoj posao kako treba, revizorski izveštaj je vrlo štur, očigledne nezakonitosti prolaze bez ikakvog konentara ili upozorenja. Koliko loše je revizor radio vidi se i po tome što nije u svom izveštaju naveo rezervisanja za sudske sporove u iznosu 700 hiljada eura iako je bilo očigledno da će taj spor Centar Igalo da izgubi i biće duzan da isplati taj iznos. Ovako ta pozicija nije predviđena u budzetu i ostaje da visi u vazduhu i prijeti likvidnosti firme”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *