Mađarski parlament usvojio kontroverzni zakon o fleksibilnijem radnom vremenu

Mađarski parlament usvojio je u srijedu kontroverzni zakon o fleksibilnijem radnom vremenu, uz jako protivljenje opozicije koja tvrdi da je riječ o “robovlasničkom zakonu”.

Zakon, koji znatno povećava broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zatražiti, usvojen je sa 130 glasova “za” prema 52 “protiv” i jednim suzdržanim. Cijelo jutro zastupnici opozicije pokušavali su da spriječe glasanje, u rijetkom iskazu jedinstva prema zastupnicima konzervativne stranke premijera Viktora Orbana.

PArlamentom su nekoliko sati odjekivali povici, zvižduci i čak zvukovi sirene, što je Orban, koji je takođe učestvovao u raspravi, stoički posmatrao. Orbanova stranka Fidesz ima u parlamentu dvotrećinsku većinu.

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećaće se po novom zakonu s 250 na 400 na godinu, što je izazvalo velike proteste u zemlji. Protivnici zakona ističu da je on rezultat pritiska njemačkih proizvođača automobila, stuba mađarske ekonomije, zbog manjka radne snage u zemlji.

Orban je izrazio zadovoljstvo dobnošenjem zakona, ocijenivši da je riječ o “važnom i dobrom zakonu” te istakao da će zakon koristiti radnicima, prenosi MTI.

“Vlada je na strani radnika”, rekao je Orban i dodao da će izmjena zakona omogućiti onima koji to žele da povećaju svoje prihode.

Check Also

Novi talas privatizacije: Hrvatska prodaje 90 državnih kompanija

Hrvatska kreće u novi ciklus privatizacije, a jedan od razloga je i uvođenje eura kao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *