Da li je Škoda Scala u stvari Audi A3 za “siromašne”? (foto)

Otkako je Škoda predstavila svoj novi hečbek u “Golf” klasi, glavni utisak pretežnog dijela javnosti je koliko je Scala slična Audiju A3 Sportback.

Iako ne dijele identičnu platformu, jer dok je A3 zasnovan na MQB arhitekturi poput Octavie i Superba, Scala je na manjoj i uprošćenijoj MQB-A0 kao Polo i Ibiza, teško je ne porediti ova dva automobila kao direktne konkurente.

Naravno, nije potrebno naglasiti razliku u kvalitetu izrade, performansama, a očekuje se i u dinamici vožnje u korist jedne od perjanica VW Grupe u C klasi u odnosu na novi model koji je pre svega orijentisan na pristupačnost.

Dva modela prije svega dijele vrlo sličnu siluetu, što je prije svega naglašeno na zadnjem četvrtom prozoru ovog kompaktnog karavana.

U poređenju sa Audijem, moglo bi se reći da Scala ima blago moderniji dizajn, ali ne i da izgleda bolje od A3 Sportbacka, čiji stil sa mnogo manje detalja i linija dodatno utiče na ukupnu estetituku vozila.

Vrlo interesantni su i odnosi veličine jer Scala ima za nijansu duže međuosovinsko rastojanje (2.649 mm naspram 2.637), ali posjeduje znatno veći prtljažni prostor (467 litara naspram 380l).

Međutim, ako je tovarni prostor glavni adut Scale, ako vam je kapacitet gepeka ključna stvar prilikom kupovine automobila, zašto onda ne biste uzeli Octaviu Combi koja ima nešto veće međuosovinsko rastojanje (2.686) ali kapacitet prtljažnika od 610 litara?

Ako je, pak dizajn ključna stavka, mnoge će svakako privući LED farovi koji dolaze u standardnoj opremi i vrata gepeka u kojoj se staklena površina spaja sa svijetlima.

Iako trenutna generacija A3 izgleda izuzetno atraktivno u S-line paketu, to je ipak znatno skuplja opcija.

Što se tiče unutrašnjosti, trenutno Scala ima prednost sa modernijim enterijerom, LED ambijentalnim osvjetljenjem, onlajn servisom, 9,2-inčnim centralnim displejem i 10,25-inčnim Virtual Cockpit ekranom, dok Audi u svoju korist može da se pohvali samo većom digitalnom kontrolnom tablom od 12,3 inča, ali ima mnogo manje multimedijalni displej.

U pogledu sistema pomoći u vožnji nema velikih razlika, Scala dolazi sa standardnim sistemom pomoći promjene trake, automatskim kočenjem u hitnim situacijama, adaptivnim tempomatom, parking sistemom, što posjeduje i Audi, ali po većoj cijeni.

Što se tiče samog kvaliteta, Audijev enterijer je oboložen kožom uz znatno viši nivo kvaliteta plastike i ostalih detalja enterijera, u čemu je A3 možda i najbolji automobil u klasi, uprkos novoj Mercedesovoj A-klasi.

Međutim, šta Škodin “Golf” zaista nudi vidjećemo tek u prvoj polovini sljedeće godine kada Scala stigne u prodajne salone.

Očekuje se da Scala u bude u cjenovnom rangu blizu Octavije, što bi značilo oko 5.000 eura manje u odnosu na osnovnu verziju A3 Sportback u Njemačkoj, mada bi u Srbiji ta razlika mogla da bude i veća.

Izvor: B92

Check Also

Zapadne sankcije Rusiju koštale 50, a EU 240 milijardi dolara

Zapadne sankcije koštale su Rusiju 50 milijardi dolara, a EU 240 milijardi dolara od 2014. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *