AmCham panel: U fokusu investicije i podrška privredi

Povodom Programa “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje”, Američka privredna komora u Crnoj Gori organizovala je sinoć gala večeru , u hotelu “Hilton”, na kojoj su u panel diskusiji učestvovali: ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, ministar finansija, Darko Radunović, ministar zdravlja, Kemal Hrapović, ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić i ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

AmCham sprovodi Program “Partnerstvo za bolje poslovno okruženje” od aprila 2017. godine, koji ima za cilj podizanje nivoa uzajamnog razumjevanja između privatnog i javnog sektora, kako bi se doprinijelo efikasnijem uklanjanju biznis barijera, kvalitetnijim tekstovima pravnih akata i boljoj primjeni pravnih normi od strane javne uprave, ali i privatnog sektora.

-Smatramo da je blagovremeno uključivanje biznis zajednice u oblikovanje poslovnog ambijenta od presudne važnosti i Američka privredna komora, preko rada svojih komiteta, sa predstavnicima državne uprave, definiše izazove, ali i nudi rješenja za eliminaciju biznis barijera, kazala je, u obraćanju, predsjednica Američke privredne komore u Crnoj Gori, Katarina Bulatović.

Ona je istakla da je u prethodnom Izvještaju o poslovnom ambijentu ocijenjeno da je stepen u kojem je prisutna siva ekonomija u crnogorskom društvu na zabrinjavajućem nivou. Konstatovano je da je potreban veći stepen koordinacije između nadležnih organa, kako bi se uspostavio adekvatan model za mjerenje obima poslovanja u sivoj zoni, kao i model efikasnijeg suzbijanja nelegalnog poslovanja. Takođe, između ostalog, evidentirani su i glavni izazovi na tržištu rada u obliku neadekvatnog radnog zakonodavstva, visokih stopa poreza i doprinosa na zarade i nedostatka kvalifikovane radne snage, ali i potreba za većom transparentnošču u procesu donošenja propisa.

-Naredni izvještaj o poslovnom ambijentu, koji ćemo objaviti početkom iduće godine, pokazaće da li je ostvaren određeni napredak i koji izazovi se nalaze i dalje pred poslovnom zajednicom u Crnoj Gori, dodala je Bulatović.

Ključne strateške oblasti na koje će Komora biti usmjerena u narednom periodu, kroz rad komiteta, su digitalna transformacija, suzbijanje sive ekonomije, te unapređenje radnog zakonodavstva i uopšte tržišta rada, naglasila je predsjednica.

Na Gala večeri, prisutnima se obratila i novoimenovana ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori, NJ.E. Džudi Rajzing Rajnke, koja je u svečanom govoru istakla da će svoj mandate iskoristiti za stvaranje novih mogućnosti između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore.

-Kao strateški partner obje naše vlade, AmCham igra važnu ulogu u tom procesu, kazala je ambasadorka Rajzing Rajnke i dodala da je put ka ekonomskom prosperitetu zahtijevan, ali da ćemo zajedničnim snagama uspjeti.

Tokom panel diskusije, koju je vodio izvršni direktor AmCham-a, dr Marko Miročević, ministri su razmijenili mišljenja o značajnim temama za biznis zajednicu i dali osvrt na dalje korake u cilju razvoja poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

„Zakon o javno – privatnom partnerstvu je uslov, ali i dobra osnova za dalje investicione aktivnosti, infrastrukturna ulaganja, kao i poboljšanje ambijenta za investicije u oblastima od značaja za obavljanje poslova od javnog interesa“ , saopštio je ministar finansija, Darko Radunović u okviru panel diskusije.

Govoreći o Zakonu o javno – privatnom partnerstvu, ministar je kazao da su realna očekivanja da se Predlog navedenog zakona u narednom periodu nađe u skupštinskoj proceduri i istakao da je koncept Zakona baziran na naporima da kreiramo nove mogućnosti za investicioni rast kroz nova ulaganja na partnerskoj osnovi.

Na panelu je bilo više riječi o digitalnoj transformaciji, odnosno digitalnom poslovanju, a što će biti jedan od prioriteta javne uprave u narednom periodu, ali i kompanija. U tom kontekstu, izvršni direktor AmCham-a, dr Marko Miročević, je saopštio da je Komora nedavno formirala Komitet za digitalnu transformaciju, koji će raditi na razvoju spremnosti države i njenih službi da se digitalno transformišu, što za rezultat treba da ima optimizaciju njihove efikasnosti.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulović, kazala je da su u oblasti elektronskih komunikacija izuzetno zadovoljni postignutim i smatra to rezultatom zajedničkog rada odgovornih partnera, renomiranih međunarodnih telekomunikacionih korporacija koje posluju u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, koja je zakonski i regulatorni okvir uskladila sa evropskim i kreirala poslovni ambijent koji je transparentan i nediskriminatoran.

Ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, osvrnuo se odličnu turističku sezonu, ocijenivši da je 2018. godina prva godina u istoriji crnogorskog turizma u kojoj je u crnogorskim hotelima boravilo  više od 1 milion turista.

“Trenutno turizam učestvuje u GDP-u sa 23 odsto, ali očekujemo i trudićemo se da kao vodeća grana privrede dosegne i 30 odsto. Prije svega moramo pruziti diversifikovan turisticki proizvod. Srećom, Bog nam je dao prelijepu zemlju i trudićemo se da tu činjenicu iskoristimo na dobrobit svih građana”, kazao je Radulović i dodao da će  prihodi od turizma ove godine biti veći od milijardu eura.

Kada je u pitanju zdravstvo, ministar Kenan Hrapović je ocijenio će nova Lista ljekova, kao jedan od najznačajnih akata u farmako-ekonomiji jedne zemlje, obezbijediti dostupnost najsavremenije terapije i unaprijediti kvalitet zdravstvene zaštite građana Crne Gore.

Sagovornici su, između ostalog, razmjenili mišljenja o aktuelnom projektu „Socijalni karton građana Crne Gore“. Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, ocijenio je da je u pitanju kapitalni projekat Vlade, koji je omogućio sproveđenje reforme sistema socijalne zaštite sa ciljem da se siromašnima i socijalno ugroženima obazbjedi kvalitetna socijalna i porodična zaštita.

Na panelu je bilo više riječi i o, između ostalog, podsticaju uvoza električnih automobila, o čemu je govorila ministarka Sekulić, kao i inicijativi za snižavanje cijene rominga za zemlje Zapadnog Balkana, te drugim relevantnim pitanja iz drugih ministarstava.

Takođe, ovom prilikom su uručene i zahvalnice Američke privredne komore predsjednici Komiteta za radne odnose i predsjedniku Komiteta za zdravlje, gđa Dragani Stojković, (Crnogorski Telekom) i Milošu Raičeviću (Hoffmann-La Roche) za poseban doprinos razvoju Programa “Partnerstvo za bolje oktruženje”.

AmCham Montenegro je poslovna asocijacija, osnovana, 2008. godine, koja u ovom trenutku okuplja 85 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija u Crnoj Gori. Komora je posvećena ostvarenju svoje misije unapređenja poslovnog ambijenta u cilju privlačenja američkih i drugih stranih investicija.

Check Also

NLB banka zapošljava: Analitičar / Viši Analitičar

Privlači Vas rad u dinamičnom okruženju sa timom iskusnih profesionalaca? Želite da gradite karijeru u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.