SoftBank izlazi na berzu

Dodajte komentar

Japanska tehnološka kompanija SoftBank na pragu je uvjerljivo najveće početne ponude dionica (IPO) u istoriji “Zemlje izlazećeg sunca”, ali i jedne od najvećih na globalnom planu. Ovim prikupljanjem kapitala SoftBank će označiti završetak prelaza iz poslovanja isključivo unutar nacionalnih okvira u jednu od najmoćnijih svjetskih tehnoloških kompanija.

Na obaziru se na kritike

Prema navodima Reutersa, SoftBank u IPO-u prikuplja najviše 2,65 biliona jena, odnosno 23,5 milijardi dolara. Kao što se i ranije očekivalo, telekomunikaciona podružnica SoftBanka prodaje dionice po 1500 jena. Zanimljivo je da se kompanija nije previše obazirala na kritike da sa gotovo dvije milijarde dionica rizikuje preveliku ponudu. Analitičari su sumnjičavost crpili iz činjenice da se SoftBank bavi sada već tradicionalnim poslovanjem koje nema prevelike šanse za ozbiljniji rast u budućnosti. No, u japanskoj kompaniji samo su odmahnuli rukom. Štaviše, najavili su da će prodati i sve dodatne dionice koje čuvaju ako potražnja investitora to bude zahtijevala.

A stvari za sada idu u tom smjeru pošto je SoftBank saopštio kako je potražnja dobrano iznad ponude. Time bi ovaj IPO mogao dostići tek nešto manji iznos od rekordnog izlaska na berzu kineskog internetskog trgovca Alibabe koji je 2014. u New Yorku prikupio rekordnih 25 milijardi dolara. Uspjeh IPO-a temelji se na malim dioničarima. Prema tvrdnjama izvora iz banaka, 80 posto izdanja namijenjeno je domaćim malim investitorima. Kako bi podstakli zanimanje, aranžeri ovog izdanja pokrenuli su nesvakidašnju marketinšku kampanju koja je rezultirala i prvom reklamom za IPO privatne kompanije na japanskoj televiziji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *