Rusija počinje sa smanjenjem proizvodnje nafte

Ruski ministar za energetiku Aleksander Novak najavio je kako će ta država postepeno smanjivati proizvodnju nafte. U početnoj fazi to biti smanjenje proizvodnje za najmanje 50.000 barela dnevno, prenosi Sputnik.

Rusko smanjenje proizvodnje nafte u skladu je sa sporazumom koji je ta država prošle sedmice postigla unutar Organizacije proizvođača i izvoznika nafte (OPEC).

„Plan smanjenja proizvodnje nafte je već spreman i očekujemo njegovu primenu već od januara naredne godine“, rekao je ministar Aleksander Novak za ruske medije, najavivši kako će narednih dana održati sastanke sa čelnicima ruskih naftnih kompanija i informisati ih o kvotama koje će trebati poštovati u okviru plana.

Nakon sastanka OPEC-a u Beču, ruski ministar Novak je rekao kako je Rusija u oktobru ostvarila proizvodnju 11,4 miliona barela sirove nafte, kao i da planira smanjiti proizvodnju za najmanje dva odsto. Članice OPEC-a postigle su dogovor o polugodišnjem smanjenje proizvodnje nafte, a najveće smanjenje najavila je Saudijska Arabija i to za pola miliona barela po danu.

Check Also

Svjetske agencije: Korišćenjem IQOS-a smanjuje se izloženost štetnim materijama

Kompanija Philip Morris International Inc. može da informiše svoje potrošače da IQOS, uređaj koji zagrijava, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *