Prema WeBER-u Crna Gora nije lider u regionu

Dodajte komentar

Po ukupnim ocjenama napretka u reformi javne uprave, Crna Gora je daleko od lidera u regionu i nalazi se na na pretposljednjem mjestu, nalazi su regionalnog monitoringa u okviru WeBER projekta.

Najbolji rezultati koji je Crna Gora ostvarila tiču se strateškog okvira za reformu javne uprave i to isključivo zbog formalne uključenosti civilnog društva u proces praćenje sprovođenja reforme javne uprave, kroz Savjet za reformu javne uprave, što je izuzetak u regionu.

U oblasti izrade i koordinacije javnih politika, Crna Gora je na pretposljednjem mjestu po ukupnom rangiranju. U prvom redu to je zbog nedostatka informacija o radu vladinih komisija, kao i potpunog izostavljanja informacija označenih stepenom tajnosti iz dnevnog reda sjednica Vlade. Organizacije civilnog društva u Crnoj Gori su najkritičkije u regionu kada je riječ o načinu na koji se sprovode javne rasprave, kao i odnosu prema njihovim komentarima i prijedlozima u vladinim radnim grupama, preneseno je danas na konferenciji za medije.

U oblasti službeničkog sistema i upravljanja ljudskim resursima, ključni problemi se tiču nedostupnosti informacija o službeničkom sistemu, nepostojanje zakonskog ograničenja procenta angažovanih na određeno vrijeme, nesrazmjerna opterećenja kandidata za posao u javnoj upravi. Lošem rangiranju Crne Gore u ovoj oblasti su doprinijeli nedovoljno precizno uređen sistem zarada, sa previše složenom strukturom dodataka koji mogu značajno uticati na iznos konačne zarade, a čiji limiti i procedure odlučivanja nisu uvijek jasno određeni.

U oblasti pružanja usluga, Crna Gora je opet na pretposljednjem mjestu zbog slabih rezultata u percepciji dostupnosti i pristupačnosti javnih usluga.

U oblasti upravljanja javnim finansijama, Crna Gora je najgora u regionu. Ključni problemi se odnose na nedostatke u izvještavanju o izvršenju budžeta, nedostatak informacija o učincima javne potrošnje i nepostojanje zvanične verzije “budžeta za građane” na nacionalnom nivou.

Istraživanje je sprovedeno od septembra 2017. do septembra 2018. godine i odnosilo se na aspekte javne uprave sa kojima građani imaju najviše dodira, kao i one koji su najvažniji za rad civilnog društva i odnose se na dostupnost informacija i uključivanje građana u donošenje odluka.

Istraživanje je dio trogodišnjeg regionalnog projekta “Unapređenje kapaciteta civilnog društva Zapadnog Balkana za monitoring javne uprave (WeBER), koji finansira Evropska unija, a sufinansira Kraljevina Holandija. Cilj projekta je jačanje kapaciteta, učešća i značaja organizacija civilnog društva i medija na Zapadnom Balkanu u zagovaranju i uticanju na kreiranje i sprovođenje reforme javne uprave.

WeBER sprovodi mreža koju, pored Instituta alternativa, čini još pet istraživačkih centara iz Albanije, BiH, Makedonije, Kosova i Srbije, čija je zajednička oblast djelovanja reforma javne uprave.

Izvor: PCnen

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *