Društvene mreže prvi put prestigle novine kao izvor vijesti

Trend koji se vidi već godinama je da su društvene mreže postale sve ozbiljniji način za informisanje. Istraživanje koje je sprovedeno u Americi pokazuje da odrasli Amerikanci prvi put do novih vijesti više dolaze čitajući ih na društvenim mrežama nego u papirnim novinama. Ipak, iako je došlo do smjene između pomenuta dva izvora vijesti, društvene mreže i dalje zaostaju za tradicionalnim elektronskim načinom obavještavanja kao što su TV i radio.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da su društvene mreže i štampane novine bile na istom nivou i to je bio prvi pokazatelj moguće promjene načina informisanja građana. To je potvrđeno ove godine, kada je utvrđeno da svaki peti odrasli Amerikanac (20%) vijesti čita na društvenim mrežama, dok papirne novine još uvjek kupuje samo 16% odraslih građana Amerike. Istraživanje pokazuje da papirne novine najviše kupuju građani stariji od 65 godina (39%), dok u drugim starosnim grupama on ne prelazi 18%.

TV je i dalje daleko najpopularniji izvor vijesti, iako se i tu posljednjih godina uviđa trend opadanja. Za njima slijede web sajtovi, radio, dok su na četvrtom mjestu društvene mreže. Pri tome, kada se kaže TV, ne misli se isključivo na velike televizijske mreže. Ispostavilo se da su najpopularnije lokalne TV vijesti koje redovno prati 37% Amerikanaca. Kablovske vijesti prati 30%, dok nacionalne TV kanale prati 25% Amerikanaca. Ako bismo gledali ukupan udio vijesti koje se prate online, dobija se vrijednost od 49%, što je ista vrijednost kao i kod vijesti koje se prate preko TV-a.

Prema starosnoj strukturi, čak 81% Amerikanaca starijih od 65 godina prati vijesti preko TV-a, kao i 65% starosti između 50 i 64 godina. Istovremeno, samo 16% u starosnoj dobi od 18 do 29 godina prati isti izvor informacija. Samo 2% mladih danas čita papirne novine. Mlađe generacije potpuno su se preorijentisale na digitalne izvore jer 27% čita vijesti sa sajtova sa vijestima i 36% sa društvenih mreža, što je četiri puta više od generacije iznad 65 godina starosti. Vijesti sa sajtova su najpopularnije u starosnoj grupi od 30 do 49 godina (42%).

Check Also

NLB banka zapošljava: Analitičar / Viši Analitičar

Privlači Vas rad u dinamičnom okruženju sa timom iskusnih profesionalaca? Želite da gradite karijeru u …

Leave a Reply

Your email address will not be published.