Ako London napusti EU bez dogovora, danska ekonomija će pretrpjeti ogromnu štetu

Izađe li Ujedinjeno Kraljevstvo iz EU bez dogovora s Briselom, štete će pretrpjeti ne samo britanska, nego i ekonomije zemalja koje ostaju u Uniji. Jedna od većih kolateralnih žrtava bila bi i Danska, pokazuje analiza danskih vlasti, a prenosi Reuters.

Prema procjenama vlade u Kopenhagenu, izlazak Velike Britanije iz EU bez postizanja dogovora mogao bi dansku ekonomiju smanjiti za jedan posto. To bi bila posljedica ponovnog uvođenja carina u robnoj razmjeni između Ujedinjenog Kraljevstva i kontinentalne Evrope. Razlog tome je velika vezanost danske ekonomije za britansku.

Naime, sedam posto danskog izvoza ide u Veliku Britaniju, a ta je zemlja za Dansku po značaju četvrto izvozno tržište. Oko 60.000 Danaca, ili dva posto radne snage u toj zemlji, direktno ili indirektno radi na proizvodnji roba koje se izvoze na britansko tržište, podsjećaju u Reutersu.

‘Tvrdi’ Brexit mogao bi naštetiti danskom izvozu i tržištu rada. Kompanije koje proizvode robe što se izvoze u Veliku Britaniju, a uglavnom je riječ o mesu, mlijeku i mliječnim proizvodima, ali i strojevima, možda će morati da portaže  nova tržišta. Stoga je važno, upozoravaju u Kopenhagenu, da se danske kompanije pripreme za Brexit, kakav god on na kraju bio.

Vlada britanske premijerke Therese May dogovorila je s Briselom uslove izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, no taj dogovor podrazumijeva da Ostrvo u velikoj mjeri ostaje vezan za EU, što je dovelo do raskola i unutar njene vlade. May je stoga odgodila izjašnjavanje Parlamenta o postignutom dogovoru o Brexitu, te je najavila da će od Brisela tražiti daljnje ustupke. U EU se, međutim, protive ponovnom otvaranju pregovora o uslovima izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Pitanje je i koliko ima vremena za tako nešto, budući da je postavljeni rok za Brexit, 29. marta sljedeće godine, sve bliže.

 

Check Also

Šansa za jačanje izvoznog potencijala malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana

Za mnoga preduzeća iz šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6) izvoz predstavlja jedan od načina za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *