Žugić ponovio: Depoziti do 50 hiljada zaštićeni, bankarski sistem stabilan (video)

1 komentar

Guverner Centralne banke Radoje Žugić je nakon uvođenja privremenih uprava u Atlas i Invest banku Montenegro kazao da je cilj CBCG bio zaštita deponenata, i da se banke, kroz privremene mjere, oporave i vrate na dobar kolosjek.

“Svi deponenti ovih banaka sa nivoom depozita od jednog do 50.000 eura, kojih ima 87.000, su potpuno bezbjedni i biće isplaćeni nakon isteka moratorijuma. Nema mjesta panici”, uvjerava Žugić, dodajući da 560 klijenata ima preko 50.000 eura u ove dvije banke.

Banke, ističe guverner, imaju elemenata za oporavak.

”Uvođenje privremenih uprava ne znači stečaj i likvidaciju banaka, nego pokušaj da se one oporave. Nijesmo najavili privremenu upravu jer bi nastao stampedo. Mislim da smo uradili prave stvari, na pravi način”, rekao je Žugić novinarima.

Klijenti iz inostranstva, dodaje Žugić, kartice će moći da koriste nakon isteka moratorijuma koji će trajati 45 dana.

Guverner tvrdi i da nikakvih negativnih efekata zasad nema u odnosu na druge banke.

“Taj rizik sa makro aspekta je iza nas. Mi smo juče uveli moratorijum. I imaćemo jasan odgovor na sva pitanja i dileme vrlo skoro. Sve zarade i penzije će biti isplaćivane uredno. Sva socijalna davanja takođe, štete po osnovu zdravlja. Napravićemo manju radnu grupu za neke alarmantne situacije. Moratorijum je u najkraćem mogućem vremenu”, naveo je Žugić, dodajući da moratorijum vjerovatno neće biti produžen.

Dva direktora banaka, Olga Bogdanović i Milijana Živković, neće više biti izvršni direktori, već će biti raspoređeni na druga radna mjesta.

Žugić tvrdi i da uvođenje privremene uprave u Atas banku nema veze sa istragom Specijalnog državnog tužilaštva, koje je je podnijelo krivične prijave protiv 174 fizičkih i pravnih lica zbog pranja novca u iznosu većem od pola milijarde eura. Među osumnjičenima je i šest biviših i sadašnjih službenika Atlas banke.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva policijski inspektori su za vrijeme trajanja istrage utvrdili da su osumnjičene firme otvorile račune u Atlas banci AD Podgorica i da su ovlašćena lica preko tih računa korišćenjem sistema E-commerce prala novac i većinu sredstava prenosila svojim osnivačima – nerezidentnim pravnim licima, na račune u Crnoj Gori, u zemlji porijekla i u “off shore” destinacijama.

Kriza se nije prelila na ostatak bankarskog sektora

Na pitanje novinara da li se kriza iz ove dvije banke prelila na ostatak sektora, te da li je došlo do povlačenja novca od strane štediša iz drugih banaka, Žugić kaže da je CBCG u stalnom kontaktu sa Udruženjem banaka te da nikakvih negativnih efekata na druge bankenema i da su za to dva razloga.

“Prvi je taj što je bankarski sistem stabilan, adekvatno kapitalizovan i profitabilan. Drugi je što ove dvije banke čine nešto iznad šest odsto tržišnog ućešća. Generalno taj rizik sa makro aspekta je iza nas”, kazao je Žugić.

Kartice

Crnogorski građani koji se nalaze u inostranstvu, a koji su klijenti Atlas banke, prijavili su da ne mogu podići novac putem kartica na bankomatima, a kako navodi guverner, to će moći da učine nakon nisteka moratorijuma koji ističe za 43 dana.

“Ukoliko bi dozvolili kartice onda bi mogli da podignu novac i sa drugih banaka, i onda je to kreiranje još veće dubioze”, kazao je Žugić.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Veliki stručnjak, ostavio pustoš u PIO, oštetio budzet u Ministarstvo finansija kako dokaza RTCG Mehanizam Poreski kRAJ, sad evo urniše bankarski sektor? Rijetko interesni orijentisan i neznaven pojedinac, loše po reputaciju bankarske industrije i drzave Crne Gore

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *