SWIFT se priprema za uvođenje Fintech i blockchain tehnologija

SWIFT je globalna kompanija i vodeći svjetski provajder koji omogućava bezbjjednu razmenu finansijskih poruka. Kompanija je ustanovila standarde za finansijske transakcije i njene usluge koristi većina zemalja.

Savremeni finansijski sistem bi bez usluga SWIFT-a bio gotovo nezamisliv. SWIFT nema mogućnost upravljanja računima klijenta već se bavi isključivo obezbjeđivanjem pouzdanih i efikasnih transakcija. Ukratko rijjječ je o sveprisutnoj kompaniji čije su usluge gotovo nezamenjive.

U svom sedištu u Briselu, SWIFT je 5. decembra ove godine izdao zvanično saopštenje u kome je objavio svoju odluku da pokrene pilot projekat Global Payment Initiative (GPI) koja ima za cilj da se suprotstavi rastućoj tehnološkoj pretnji konkurentskih blokchain i fintech rješenja.

Iako još uvjek u početnoj fazi ambiciozni pilot projekat ima za cilj izgradnju potpuno nove integrisane i interaktivne usluge koja će značajno poboljšati efikasnost u procesu plaćanja i koja će na kraju biti dostupna svim banaka SWIFT mreže širom svijeta.

Nedavni GPI test koji je uspješno sproveden u oktobru ove godine pokazao je da su moguća trenutna plaćanja sa bankama u Kini, Singapuru, Tajlandu i Australiji. Sistem je projektovan tako da omogući brzu identifikaciju i eliminaciju grešaka i propusta u podacima o plaćanju, kao što su nedostajuće ili netačne informacije o korisnicima ili nepotpune regulatorne informacije.

Razvojni tim se nada da će usluga GPI plaćanja omogućiti brze i efikasne transakcije, čime će se smanjiti kašnjenja a samim tim i troškovi. To zapravo znači da će SWIFT u svojim rješenjima primijeniti napredne tehnologije kako bi pokušao da održi svoju tržišnu prednost.

Mnogo interesantnijim se čini ideja o uključivanju savremenih finansijskih tehnologija – fintech, rješenja u SWIFT. Napomenimo da se ubrzano osnivaju i razvijaju fintech kompanije koje se spremaju da sa tržišta potisnu banke, barem u obliku u kome one danas postoje.

Nova regulativa PSD2 uređuje način na koji će fintech kompanije moći da preuzimaju funkcije banaka, što će banke dovesti u poziciju da pronalaze nove modalitete poslovanja kako bi opstale na tržištu. Imajući u vidu činjenicu da PSD2 regulativa stupa na snagu u oktobru sljedeće, 2019. godine, možemo zaključiti da je budućnost pomenutih sistema veoma bliska.

Kako će se banke prilagoditi novim tehnologijama i novim pravilima igre na finansijskom tržištu ostaje da se vidi. Vjerovatno će različite banke reagovati na različite načine. Ono što je sigurno je to da su promjene neminovne i da će banke koje to ne shvate na vrijeme imati veoma neizvjesnu budućnost.

(Telegraf)

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *