SWIFT se priprema za uvođenje Fintech i blockchain tehnologija

Dodajte komentar

SWIFT je globalna kompanija i vodeći svjetski provajder koji omogućava bezbjjednu razmenu finansijskih poruka. Kompanija je ustanovila standarde za finansijske transakcije i njene usluge koristi većina zemalja.

Savremeni finansijski sistem bi bez usluga SWIFT-a bio gotovo nezamisliv. SWIFT nema mogućnost upravljanja računima klijenta već se bavi isključivo obezbjeđivanjem pouzdanih i efikasnih transakcija. Ukratko rijjječ je o sveprisutnoj kompaniji čije su usluge gotovo nezamenjive.

U svom sedištu u Briselu, SWIFT je 5. decembra ove godine izdao zvanično saopštenje u kome je objavio svoju odluku da pokrene pilot projekat Global Payment Initiative (GPI) koja ima za cilj da se suprotstavi rastućoj tehnološkoj pretnji konkurentskih blokchain i fintech rješenja.

Iako još uvjek u početnoj fazi ambiciozni pilot projekat ima za cilj izgradnju potpuno nove integrisane i interaktivne usluge koja će značajno poboljšati efikasnost u procesu plaćanja i koja će na kraju biti dostupna svim banaka SWIFT mreže širom svijeta.

Nedavni GPI test koji je uspješno sproveden u oktobru ove godine pokazao je da su moguća trenutna plaćanja sa bankama u Kini, Singapuru, Tajlandu i Australiji. Sistem je projektovan tako da omogući brzu identifikaciju i eliminaciju grešaka i propusta u podacima o plaćanju, kao što su nedostajuće ili netačne informacije o korisnicima ili nepotpune regulatorne informacije.

Razvojni tim se nada da će usluga GPI plaćanja omogućiti brze i efikasne transakcije, čime će se smanjiti kašnjenja a samim tim i troškovi. To zapravo znači da će SWIFT u svojim rješenjima primijeniti napredne tehnologije kako bi pokušao da održi svoju tržišnu prednost.

Mnogo interesantnijim se čini ideja o uključivanju savremenih finansijskih tehnologija – fintech, rješenja u SWIFT. Napomenimo da se ubrzano osnivaju i razvijaju fintech kompanije koje se spremaju da sa tržišta potisnu banke, barem u obliku u kome one danas postoje.

Nova regulativa PSD2 uređuje način na koji će fintech kompanije moći da preuzimaju funkcije banaka, što će banke dovesti u poziciju da pronalaze nove modalitete poslovanja kako bi opstale na tržištu. Imajući u vidu činjenicu da PSD2 regulativa stupa na snagu u oktobru sljedeće, 2019. godine, možemo zaključiti da je budućnost pomenutih sistema veoma bliska.

Kako će se banke prilagoditi novim tehnologijama i novim pravilima igre na finansijskom tržištu ostaje da se vidi. Vjerovatno će različite banke reagovati na različite načine. Ono što je sigurno je to da su promjene neminovne i da će banke koje to ne shvate na vrijeme imati veoma neizvjesnu budućnost.

(Telegraf)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *