Prihod od nafte najranije za šest godina – ako je nađu

Dodajte komentar

Potencijalna proizvodnja nafte u crnogorskom podmorju u savršenom scenariju ne može se očekivati u naredne četiri godine, a prvi prihodi, koji bi bili sredstva fonda u koji bi se slivao taj novac, neće biti ostvareni još par godina nakon toga. To je zvanično rečeno Vijestima u Ministarstvu finansija.

U državni budžet se po osnovu plaćenih naknada za dodijeljene koncesije za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju od 2016. godine kada je država potpisala prvi ugovor za taj posao sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek, slilo oko milion eura.

Iz Ministarstva finansija, kojim rukovodi Darko Radunović, najavili su da će u narednoj godini biti završen zakon kojim će biti uređeno pitanje funkcionisanja posebnog fonda u koji će se slivati dio prihoda od poreza po osnovu ostvarene dobiti kompanija koje dobiju posao u istraživanju nafte i gasa u crnogorskom podmorju. Od ukupnog prihoda, fondu će pripadati 85 odsto, a državnom budžetu 15 odsto.

Predlog zakon o fondu za ugljovodonike u Skupštini je trebalo da se nađe do 31. decembra 2014. godine što se nije dogodilo. Nakon toga, Vlada je sredinom 2016. godine utvrdila izmjene i dopune zakona o porezu na ugljovodonike i predložila da se umjesto posebnog zakona o Fondu za ugljovodonike donese uredba prema kojoj će on biti formiran najkasnije do 31. decembra 2017. godine. Ta namjera izvršne vlasti da važno pitanje uredi uredbom, kao nižim aktom, koju bi kasnije mogla da mijenja, nije dobila zeleno svjetlo u parlamentu.

“Imajući u vidu dinamiku odvijanja istražnih aktivnosti, potencijalna proizvodnja u savršenom scenariju ne može se očekivati u naredne četiri godine, a prvi prihodi, koji bi bili sredstva ovog fonda, neće biti ostvareni još par godina nakon toga. Znači, nismo u kašnjenju, riječ je o kompleksnoj materiji i vjerujemo da smo napravili dobru procjenu kada smo odlučili da na uštrb roka koji nije od suštinskog značaja, pripremimo kvalitetan zakon o naftnom fondu”, odgovoreno je iz ministarstva finansija na pitanje zašto se kasni sa donošenjem zakona o fondu.

Iz tog resora su kazali da pošto je riječ o novoj industriji u Crnoj Gori, regulatornom okviru za oblast istraživanje i proizvodnja nafte i gasa posvećena je naročita pažnja s ciljem uspostavljanja što kvalitetnijeg sistema koji će na najbolji mogući način, a u skladu sa pozitivnom svjetskom praksom, zaštititi interese Crne Gore ako do proizvodnje tog resursa dođe.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *