Oporavak funte nakon oštrog pada; dolar u blagom minusu prema koarpi valuta

Dodajte komentar

Britanska funta u utorak je nadoknadila dio gubitaka prema dolaru na međunarodnim tržištima dok investitori čekaju nove smjernice vezane uz brexit, a u takvoj atmosferi dolar je blago oslabio prema korpi valuta.Funta je nadoknadila dio gubitaka prema dolaru zabilježenih u ponedjeljak, kada joj je cijena nakratko skliznula na najniže nivoe u 20 mjeseci, pogođena viješću da je britanska premijerka Theresa May odložila glasanje o sporazumu o brexitu u tamošnjem parlamentu. Glasanje je trebalo da se održi u utorak.

Funta je jutros ojačala 0,4 posto prema dolaru, na 1,2621 dolara. U jučerašnjem trgovanju cijena joj je u jednom trenutku pala za čak 1,6 posto, skliznuvši na 1,2507 dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros blago oslabio, skliznuvši na 97,092 boda. U ponedjeljak je ojačao 0,75 posto, što se dijelom zahvaljuje slabljenju funte.

Među većim gubitnicama na tržištima u nastajanju bila je indijska valuta, nakon neočekivane ostavke guvernera indijske centralne banke Urjita Patela. Rupi je tako u ponedjeljak u jednom trenutku oslabio više od jedan posto prema dolaru, što je njezin najveći dnevni pad u proteklih više od pet godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *