Protesti težak udarac za francusku ekonomiju

Dodajte komentar

Radnici u Parizu juče su čistili razbijeno staklo i uklanjali spaljene automobile nakon novih protesta „žutih prsluka”, dok je vlada upozorila na sporiji ekonomski rast i saopštila da će se predsjednik Emanuel Makron danas obratiti naciji.

U subotu, antivladini demonstranti su četvrti vikend zaredom napravili haos u gradu, bacajući kamenice, paleći automobile i vandalizujući prodavnice i restorane.

Širom grada, filijale banaka, prodavnice igračaka i druge radnje popravljale su izloge koje su razbili demonstranti i farbali zidove ispisane sloganima protiv Makrona. „Neće izdržati do Božića, Emanuel”, glasio je jedan grafit u blizini bulevara Jelisejskih polja.

Makron, suočen sa sve većim kritikama zbog toga što se više od nedjelju dana nije obratio javnosti, danas bi trebalo da se sastane sa predstavnicima sindikata, udruženjima zaposlenih i lokalnim zvaničnicima.

„Predsjednik želi da okupi sve političke, teritorijalne, ekonomske i socijalne snage u ovim teškim vremenima za našu zemlju, kako bi se čuo i njihov glas i predlozi i oni mobilisali za akciju”, kazao je jedan izvor za Rojters.

Pobuna uoči božićne sezone kupovine predstavljaju težak udarac za trgovački, turistički i proizvodni sektor budući da blokade puteva remete lanac snabdijevanja.

U subotu, Ajfelov toranj i nekoliko muzeja je bilo zatvoreno iz bezbjednosnih razloga, kao i vodeće robne kuće u Parizu, iako je to trebalo da bude udarni pretpraznični vikend.

Protesti će imati „ozbiljne posljedice” za francusku ekonomiju, kazao je za Rojters francuski ministar finansija Bruno le Merdok je obilazio centralnu parisku četvrt koja je bila na meti pljačkaša u subotu veče.

Vlada je otkazala planirano povećanje poreza na gorivo prošlog utorka kako bi smirila situaciju, ali su se protesti u međuvremenu pretvorili u širu pobunu protiv Makrona.

Makron se posljednji put obratio javnosti 27. novembra, kada je kazao da ga „banditi” neće primorati da promijeni politiku.

Međutim, portparol vlade Benžamen Grivu je juče kazao da će Makron dati „važna saopštenja” početkom sljedeće nedjelje. „Ipak, svi problemi ‘žutih prsluka’ neće biti riješeni čarobnim štapićem”, kazao je on.

“Žuti prsluci” zahtijevaju niže poreze, povećanje minimalne zarade i bolje benefite za penzionere. Demonstranti nijesu impresionirani ustupcima koje im nudi vlada i obećavaju da će nastaviti proteste i blokade puteva. „Želimo naš dio kolača, kao i svi. Ostaću ovdje do Uskrsa ako bude neophodno”, kazao je demonstranst koji se predstavio kao Didije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *