Ponovo aktuelna priča o spajanju Deutsche Banka i Commerzbanka

Stavljajući iznova u opticaj ideju o spajanju Deutsche banke i Commerzbanke, dvije najveće banke u NJemačkoj, nedjeljnik Focus otkriva kako na tome intenzivno radi njemačko Ministarstvo finansija.

Nedjeljnik podsjeća da je zagovornik integracije Deutsche i Commerzbanke aktualni ministar finansija Olaf Scholz.

– Problematično je ako jako i globalna ekonomija poput njemačke, nema isto takve banke koje ga podupiru – smatra ministar Scholz. Focus navodi kako Scholzovo ministarstvo razmatra više scenarija spajanja najvećih njemačkih banaka od kojih je jedan, otkriva nedjeljnik, i mogućnost da njemačka država osigura većinsko vlasništvo u bankama kako bi izvršila njihovu fuziju.

U opticaju je, prema istome izvoru, i mogućnost da njemačka vlada osnuje holding koji bi ostvario vlasničku kontrolu u Deutsche i Commerzbanki i obavio spajanje. Isto tako, Scholzovo ministarstvo navodno je ispitalo mogućnost da se država zaduži kod velikih njemačkih kompanija za ostvarivanje potrebnog broja dionica dvaju banaka.

U Commerzbanki država je dioničar s 15 posto udjela, što je čini najvećim pojedinačnim vlasnikom. Vlasnička struktura Deutsche banke još je razmrvljenija, s oko 600 000 dioničara među kojima je i država, s tim da najveći pojedinačni dioničar ima svega 4,76 posto vlasništva.

Prethodnu seriju spekulacija o objedinjavanju najvećih njemačkih banaka podstaklo je preuzimanje vlasničkih udjela u Deutsche i Commerzbanci od strane fonda Cerberus tokom prošle godine. O toj integraciji se u njemačkim medijima pisalo i govorilo i tokom 2016., kada je država uspjela donekle da konsoliduje poslovanje Commerzbanke koja se našla u problemima nakon svjetske finansijske krize 2008..

I za Deutsche banke se vjeruje da bi joj integracija udahnula novu snagu. Komentarišući ideju o spajanju dvije najveće banke, Bloomberg napominje kako Deutsche banka ima najmanju tržišnu kapitalizaciju među najvećim evropskim bankama poput francuskih BNP Paribasa i Societe Generalea i švajcarske UBS banke. Magazin primjećuje i kako razloge oklijevanju Njemačke da priđe toj integraciji valja tražiti i u tome što dvije banke zajedno imaju oko 80 hiljada zaposlenih, među kojima bi mnogi postali višak ako bi se stvorila jedna banka.

Check Also

Izgradnja doma starih u NIkšiću koštaće 2,7 miliona

Uprava javnih radova objavila je tender za prikupljanje ponuda za izgradnju doma za 104 stare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *