Naslovne strane dnevnih novina za 10. decembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Pobjeda

Modernizovaće pet malih hidroelektrana

Elektoprivreda će naredne godine početi projekat rekonstrukcije i modernizacije pet malih hidroelektrana (mHE), čijaje procijenjena vrijednost 3,26 miliona eura. EPCG je, kako su saopštili njeni predstavnici, potpisala ugovor prema kojem će se izraditi projektna dokumentacija za potrebe rekonstrukcije pet mHE u sastavu hidroelektrane Perućica Rijeka Crnojevića, Podgor, Lijeva Rijeka, Šavnik i Rijeka Mušovića. Te mHE su izgrađene sredinom prošlog vijeka.

Gradiće i remontovati megajahte od 2020.

Kompanija koja će graditi i remontovati megajahte u Bijeloj trebalo bi da počne da radi 2020. godine, saopštio je PR Porto Montenegra Danilo Kalezić i dodao da će ona zapošljavati oko 300 ljudi.Konačno radimo na tome da zajedno sa prestižnom holandskom firmom Damen i Vladom Crne Gore dobijemo jednu ozbiljnu fabriku za rad na super jahtama, veličine do 120 metara. To je jedan ozbiljan projekat na kojem radimo od 2012. godine rekao je Kalezić Infobirou.

Smanjen uticaj rizika

Analize Centralne banke ukazuju da svi rizici u sistemu imaju trenutno smanjen intenzitet uticaja u odnosu na prethodnu godinu i da su na relativno umjerenom nivou, kazali su Pobjedi iz ove institucije odgovarajući na pitanje gdje vide ekonomske rizike za narednu godinu i kako ih smanjiti.U finansijskoj sferi, bankarski sistem je unaprijeđen i svi parametri, na agregatnom nivou, su iznad zakonom propisanog minimuma.

Dan

Za rekonstrukciju malih elektrana 3,2 miliona

Elektoprivreda Crne Gore (EPCG) počeće projekat rekonstrukcije i modernizacije pet malih hidroelektrana, izgrađenih sredinom prošlog vijeka. Radi se o poslu koji je, prema procjenama, vrijeda 3.260.000 eura. EPCG je potpisala ugovor po kojem će se izraditi projektna dokumentaciju za potrebe rekonstrukcije pet malih elektrana (mHE) u sastavu HE “Perućica: “Rijeka Crnojevića, “Podgor, “Lijeva Rijeka, “Šavnik i “Rijeka Mušovića.

Luka Bar traži ponuđače

Luka Bar je pozvala zainteresovane da do 9. januara dostave ponude za realizaciju dva projekta, koji se odnose na izradu glavnog projekta rekonstrukcije obale Volujica i nadogradnju Port komjuniti sistema u barskoj kompaniji. – Luka Bar je objavila pozive za dostavljanje ponuda za izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju dva projekta. Projekti će se realizovati uz finansijsku podršku EU, u okviru Newbrain, odnosno Adriapass projekta. Tenderska dokumentacija je, kako su objasnili iz kompanije, dostupna na internet stranici Luke Bar navodi se u saopštenju, koje je objavila agencija Mina biznis.

Prihvatićemo javni nadzor na Tari

Crna Gora, kao ključna zemlja na putu kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put, važan je partner za Kinu u okviru okvira saraDnje “16 + 1, saopštio je u razgovoru za “Dan regionalni direktor za Evropu u kineskoj kompaniji Čajna road end bridž korporejšn (CRBC) Gao Juanhai. Predstavnik kompanije koja gradi autoput u Crnoj Gori naglašava da će taj projekat biti realizovan u skladu sa najvišim kvalitetima.

Na pitanje kako vidi saradnju između Kine i Crne Gore, Juanhai je rekao da je Crna Gora, kao ključna zemlja na putu kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put, važan partner za Kinu u okviru okvira saradnje “16 + 1.

Dnevne novine

ATLAS BANKA I IBM PONOVO OTVORENE

Atlas i Invest Bank Montenegro (IBM) od danas su ponovo otvorene, najavili su privremeni upravnici ove dvije finansijske institucije koje kontroliše biznismen Duško Knežević. U saopštenju su precizirali da će vrata banaka biti otvorena od devet časova i 30 minuta. Podsjećamo, Centralna banka Crne Gore (CBCG) uvela je u petak privremenu upravu u ove banke. Za prinudnog upravnika u Atlas banci postavljena je Tanja Perić, a IBM Milan Remiković, oboje službenici u CBCG. Pod njihovom upravom započet je popis imovine zbog kojeg su filijale banaka zatvorene do daljnjeg.

Za pet hidroelektrana izdvojeno 3,26 miliona

Rekonstrukcija i modernizacija pet malih hidroelektrana, koje su izgrađene sredinom prošlog vijeka, počeće naredne godine, najavili su iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG). “EPCG je potpisala ugovor prema kojem će biti izrađena projektna dokumentaciju za potrebe rekonstrukcije pet malih elektrana (mHE) u sastavu hidroelektrane ‘Perućica’, i to ‘Rijeka Crnojevića’, ‘Podgor’, ‘Lijeva Rijeka’ ‘Šavnik’ i ‘Rijeka Mušovića'”, najvili su iz ove kompanije.

OD 20 MILIONA DRŽAVNE POMOĆI NAJVIŠE DATO ZA ZAPOŠLJAVANJE

Država je tokom prošle godine dodijelila pomoć čiji je ukupan iznos bio 19.741.052,64 eura ili 0,47 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi se u Godišnjem izvještaju Komisije za kontrolu državne pomoći. Neprijavljene državne pomoći iznosile su 1.467.593,64 eura, odnosno 7,43 odsto ove sume. Kako se precizira u dokumentu koji je usvojila Vlada, iznos državne pomoći je za 4,7 odsto manji nego 2016. godine, kada je ona iznosila 20.714.840,80 eura ili 0,52 BDP-a. Takođe stoji da je ukupno učešće državne pomoći bez sektora poljoprivrede, ribarstva i saobraćaja iznosilo je 0,43 odsto BDP-a, što je ispod prosjeka zemalja članica EU od 0,63 odsto, ali i reciprociteta spram BDP-a u većini tih država.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *