Kurs dolara stabilan nakon najvećeg nedjeljnog pada u tri mjeseca

Dodajte komentar

Kurs dolara u ponedjeljak je na svjetskim tržištima ostao nepromijenjen prema korpi valuta u odnosu na zatvaranje trgovanja u petak, nakon najvećeg nedjejnog gubitka u više od tri mjeseca zbog slabih američkih pokazatelja i posljedično smanjenih očekivanja u vezi daljeg rasta kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je gotovo nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 96,66 bodova. Prošle nedjelje je zabilježio pad od 0,8 posto, najizrazitiji od kraja avgusta.

Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,34 posto i njime se jutros trgovalo po 1,1470 dolara.

Fokus tržišta usmjeren je i prema Francuskoj gdje se očekuje za večeras najavljeno obraćanje javnosti predsjednika Emmanuela Macrona, u kontekstu talasa protesta usmjerenih protiv njegove Vlade koji su tokom vikenda izazvali haos u Parizu.

Prate se takođe i dalja zbivanja u Londonu pred sjutrašnje glasanje o sporazumu o brexitu u tamošnjem parlamentu. Cijena funte prema dolaru ostala je jutros gotovo nepromijenjena u poređenju sa završetkom trgovanja u petak, na 1,2720 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *