CRBC: “Spremni smo da prihvatimo javni nadzor na Tari”

Dodajte komentar

Crna Gora, kao ključna zemlja na putu kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”, važan je partner za Kinu u okviru okvira saradnje “16 + 1”, saopštio je regionalni direktor za Evropu u kineskoj kompaniji Čajna road end bridž korporejšn (CRBC) Gao Juanhai.

Predstavnik kompanije koja gradi autoput u Crnoj Gori naglašava da će taj projekat biti realizovan u skladu sa najvišim kvalitetima.

Na pitanje kako vidi saradnju između Kine i Crne Gore, Juanhai je rekao da je Crna Gora, kao ključna zemlja na putu kineske inicijative “Jedan pojas, jedan put”, važan partner za Kinu u okviru okvira saradnje “16 + 1”.

“U poslednjih nekoliko godIna, prijateljske kooperativne veze između dviju država u raznim oblastima stalno se razvijaju. Vjerujemo da na osnovu međusobnog poštovanja i povjerenja postoje veliki potencijali i značajna perspektiva dalje saradnje, posebno u razvoju infrastrukture”, kazao je Juanhai za Dan.

Govoreći o tome kada prvi dio projekta autoputa može biti završen, on je rekao da se trude da ubrzaju izgradnju.

“S obzirom na složenost projekta i uticaj geoloških promjena i lošeg vremena, posebno tokom zimskih mjeseci, očekujemo da glavna ruta može biti završena krajem naredne godine. Da bismo to postigli, trudimo se da ubrzamo izgradnju, ali naš imperativ ostaje isti izgraditi prvi crnogorski autoput u skladu sa najvišim standardima kvaliteta”, rekao je Juanhai.

Kako je naglasio, radi ostvarenja cilja da se završi prioritetni dio, podrška od svih strana je od velikog značaja.

“Vlada je naš partner u ovome i vjerujem da ćemo kroz intenzivnu komunikaciju zajedno uspješno izgraditi ovaj put”, naveo je Juanhai.

Na pitanje da prokomentariše to što postoji mnogo pritužbi da rijeka Tara nije zaštićena tokom izgradnje autoputa, on je podvukao da su spremni da prihvate javni nadzor po principu istinitosti i nepristrasnosti.

“Ne bih rekao da ima ‘mnogo žalbi’. To može dovesti do pogrešnog razumijevanja činjenica. Naša kompanija je poštovala sve lokalne zakone i propise o zaštiti životne sredine od početka radova. Poštujemo i razumijemo zabrinutost javnosti po pitanju životne sredine i rijeke Tare. Zbog toga preduzimamo više mjera radi zaštite životne sredine, kako bismo minimizirali ekološki uticaj građevinskih radova. Naši radovi podliježu nadzoru u skladu sa zakonima i spremni smo da prihvatimo javni nadzor po principu istinitosti i nepristrasnosti”, ocijenio je Juanhai.

RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *