CG razmišlja o zabrani plastičnih kesa

1 komentar

Svaki građanin Crne Gore godišnje iskoristi u prosjeku od 400 do 600 plastičnih kesa. Niti jedna kesa se ne reciklira u Crnoj Gori, najčešće završe u prirodi. To su podaci koji opominju, kaže ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i naglašava da Crnoj Gori prijeti velika opasnost ukoliko se ne riješi problem komunalog otpada. Najavljuje zabranu upotrebe plastičnih kesa i uvođenje kaucije za PET ambalažu.

Za prosječnog Crnogorca nezamisliv je dan bez plastičnih kesa kao i odlazak u trgovinu sa cegerom.

Teško je izračunati da li kese manje koristimo zato što ih plaćamo, kažu u trgovinskim lancima. Naplatu kesa građani doživljavaju kao udar na budžet a ne kao dopinos zaštiti okoline.

“Veliki broj potrošača koji su prilično negativno negativno odreagovali na naplatu kesa, što traje, nijesu se navikli na to tako da smo prinuđeni da im obezbijedimo i manje kese koje ne naplaćujemo”, kazala je PR trgovinskog lanca Olivera Šuškavčević.

Nijesu samo plastične kese problem već generalno plastični otpad koji vidimo na svakomkoraku.

“Građani se nesavjesno odnose jer bacaju otpad gdje nije predviđeno ali i uloga lokalnih samouprava i institucija je velika u smislu da postave sistem koji će funkcionisati i koji će građani morati da poštuju”, kazala je Milica Kandić iz NVO “Grin home“.

NVO “Ziro vejst” predao je peticiju za ukidanje plastičnih kesa Ministrarstvu održivog razvoja i turizma.

“Biorazgradive kese koje se koriste u prodavnicama trenutno, veoma su opasne. Rasapadaju se na mikroplastiku, idu u zemlju i vodu, i završavaju u našim tanjirima”, kazala je Olga Sanjina-Miranović iz NVO “Ziro vejst”.

Mora se naći rješenje za uklanjanje plastičnih kesa koje su kajvidljivije ali i PET ambalažu, svjestan je i ministra održivog razvoja i turizma.

“Mi aktivno radimo i na zabrani kesa i na uvođenju kaucije za PET ambalažu mada time nećemo suštinski riješiti problem”, kazao je Radulović.

Precizni podaci o plastičnom otpadu ne postoje ali se procjenjuje da svaki građanin Crne GOre iskoristi, u prosjeku, 400 do 600 plastičnih kesa, pri čemu ni jednu kesu ne recikliramo.

RTCG

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *