Atlas Grupa uputila javni apel guverneru: Zaštitite 70.000 klijenata Atlas banke i IBM, novca ima preko 100 miliona

3 komentara

Povodom najave moratorijuma na isplate iz Atlas banke i IBM banke, Atlas  Grupa na čelu sa dr Duškom Kneževićem uputila javni apel ministru  finansija Darku Radunoviću i guverneru Centralne banke Crne Gore dr
Radoju Žugiću. Saopštenje prenosimo u cjelosti: 

“Ovim putem javno apelujemo da se zaštite klijenti Atlas Banke i Invest  Banke Montenegro u vezi sa planiranim moratorijumom od strane privremene  uprave Centralne Banke Crne Gore. Danas su se ispred filijala Atlas i
Invest Banke formirali redovi klijenata koji su pokušavali da dobiju  informaciju o svojim sredstvima ili da koriste sredstva sa svojih računa  za svoje osnovne potrebe, a sve to nakon informacije od petka,  07.12.2018. da je u Atlas i Invest Banci uvedena privremena uprava od  strane CBCG. Veliki broj klijenata ima račune samo kod ove dvije banke,  što znači da je njihovo poslovanje i zadovoljavanje osnovnih životnih  potreba takođe blokirano.

Smatramo da će mjere od strane CBCG koje se odnose na privremenu upravu  dodatno urušiti cijeli bankarski sistem u Crnoj Gori, osim toga što će  Atlas i Invest Banci nanijeti nepopravljivu štetu. Atlas Banka i Invest  Banka su održavale stabilnom svoju likvidnu poziciju, i pored blokiranih  sredstava e-commerce trgovaca koja su bile obavezne da isključe iz  obračuna likvidne aktive. Smatramo da CBCG i Ministarstvo Finansija  treba hitno da reaguju, jer je u pitanju 70.000 klijenata, 1.000  zaposlenih u cijeloj Atlas Grupi i oko 2.000 studenata Univerziteta  Mediteran koji imaju sredstva na računima koja koriste iz studentskih  kredita.

U pitanje je javni interes, povjerenje u bankarski sistem, i sigurnost  državnih institucija koje osiguravaju sigurnost depozita i finansijsku  stabilnost uopšte. Moguća sljedeća faza je da deponenti drugih banaka  povuku svoje depozite sa ciljem da ih drže kod sebe. Obje Banke imaju  veliki broj inostranih klijenata i obje banke posjeduju preko 100  miliona eura likvidnih sredstava, tako da najava moratorijuma izaziva  čuđenje.

Apelujemo još jednom na Ministarstvo Finansija i posebno CBCG da  postupak privremene uprave u Atlas i Invest Banci svedu na realne i  primjenljive okvire koji podrazumijeva aktivnu ulogu dosadašnjeg  izvršnog menadžmenta koji je u dosadašnjem periodu takođe postigao  velike rezultate na sanaciji ove dvije banke. Smatramo neophodnim da  privremena uprava omogući klijentima da koriste svoja sredstva sa računa  u razumnoj mjeri. Dosadašnji menadžment Atlas Banke je postigao izuzetne  rezultate na ozdravljenju Banke, a privremena uprava CBCG neće moći da  da očikivane rezultate, posebno ne mjerama koje su na vidiku prvog dana  rivremene uprave, ukoliko ne bude imala aktivnu saradnju sa dosadašnjim  menadžmentom.

Upozoravamo da posljedice restriktivnih mjera prema građanima,  privrednicima i njihovim sredstvima mogu biti fatalne za finansijski  sistem i ekonomiju.

Sve državne institucije svjedoci su preduzetih aktivnosti ove dvije  banke na njihovoj sanaciji, koja traje već tri godine, a takođe i  spremnosti Atlas Grupe na dogovore oko regulisanja važnih odnosa sa  Državom Crnom Gorom kao što je odnos u vezi sa privatizacijom Kompleksa  Meljine, zbog čega posebno čudi ovakva vrsta mjera od strane Centralne  Banke.

Ponovo zahtijevamo od Specijalnog policijskog tima i Specijalnog  državnog tužioca da prestanu sa maltretiranjem zaposlenih u Atlas  banci”.

Podijeli ovaj članak
3 Komentara
  • Sad sam citao podatke. Pa Atlas Banka ima dovoljno sredstava i moratorium nije logican potez!!!! Neka klijenti odu do CBCG i Zugicu neka traze da ih isplati! Ovo je kriminal sta rade!

  • Traži Guverner 3 mjeseca da dodje strateški partner s neke egzotične destinacije – Jeraey, Guernsey, the Isle of Man… ili Virgin Islands? Da bude ‘spasitelj’ – zbog čega bez izuzetka najprije zakuva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *