Dešavanja u Atlas i IBM banci nijesu opasna po bankarski sektor, računi u blokadi do ponedjeljka

1 komentar

To što je Centralna banka Crne Gore uvela privremenu upravu u Atlas i IBM banci neće ugroziti funkcionisanje bankarskog sektora, poručio je ministar finansija Darko Radunović. Sa njim je saglasan i ekonomski analitičar Predrag Drecun. Klijenti banke novac sa računa moći će da podižu od ponedjeljka.

Radunović kaže da uvođenje privremene uprave nije iznenađenje.

“Ne vjerujem da će ova dešavanja izazvati promjene na bankarskom tržištu. Moguće je da će izazvati promjenu vlasničke strukture kod tih banaka. Da li će ostati sadašnji vlasnici i imati snagu da dokapitalizuju banku u obimu koji zahtijeva Centralna banka da bi imali kapitalnu adekvatnost ili će se pojavitri neki drugi akcionari, vidjećemo. Ne mislim da se dešava nešto dramatično”, jasan je bio ministar Radunović.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun za CdM kaže da je ovaj pravni institut uveden da bi se banka koja uđe u određene probleme što lakše i brže izvukla i ponovo počela da radi u postojećoj ili nekoj drugoj formi.

“U svakom slučaju, mislim da tu nema ništa dramatiučno po bankarski sektor, a sve s obzirom na to da će odgovornost za rad te dvije banke od sada preuzeti država. Vjerujem da su u Centralnoj banci sve to dobro sagledali, i donijeli pravu mjeru, jer je evidentno da određeni problemi u poslovanju ove dvije banke postoje već neko vrijeme. Mislim da, na osnovu onoga što znam, situacija nije takva da će voditi do likvidacije banke. Mislim da je reakcija države u skladu sa zakonom i treba sačekati prve rezultate”, smatra Drecun.

Ono što sada slijedi je, kako dodaje Drecun, da prinudni upravnik napravi plan reorganizacije banke, da ga neko potvrdi, i pratiti realizaciju po tom planu.

Što se tiče priče o pranja više od pola milijarde preko Atlas banke, za šta su osumnjičena ukupno 174 fizička i pravna lica, od čega je šest bivših i sadašnjih zaposlenih u ovoj banci, Drecun kaže da je to pitanje za istražne organe.

“Moguće je da menadžement banke nije informaisao državne organe o tim transakcijama”, kazao je on za CdM.

Građani ne mogu da podignu novac

Više klijenata Atlas banke požalilo se CdM-u da danas nije moglo da podigne novac na bankomatima, ali ni u filijalama, jer ne rade.

Kažu da su zabrinuti za svoj novac koji je zbog uvođenja prinudne uprave trenutno blokiran. Nadaju se da će situacija biti brzo riješena.

Neki kažu da će zbog straha od daljih dešavanja svoje račune otvoriti u nekoj drugoj banci.

Privremeni upravnici u Atlas i IBM banci su saopštili da neće raditi danas i u dane vikenda, radi popisa imovine banaka.

“Nadamo se da će deponenti i drugi povjerioci imati razumijevanje za nastale okolnosti. O svim narednim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obavještavana”, poručuju oni.

Objašnjavaju da je privremena uprava je supervizorska mjera koju je CBCG preuzela sa ciljem poboljšanja finansijskog stanja u Atlas i IBM banci i njihovog oporavka, te zaštite depozita fizičkih i pravnih lica.

“Uvođenjem privremene uprave sva ovlašćenja dosadašnjih organa banaka prenijeta su na privremene upravnike”, zaključuju privremeni upravnici koje je odredila Centralna banka.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Nije se smjelo dopustiti da do dešavanja u Atlas i IBM dodje jer je stečaj i jedne banke pa i od 6% učešća, turbulencija za finansijski sektor. I gotovo izvjesno nerješiv problem za deponente, za iznos preko 50 000. Da je CBCG vršila kontrolu u skladu sa standardima i zakonom ne bi se došlo u problem. Potrebne su depolitizirane institucije sa stručnim i ljudima od integriteta na čelu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *