CBCG predlaže: Međubankarska naknada za transakciju karticom najviše 0,3 odsto

Centralna bankaje predložila da se zakonski limitira međubankarska naknada za transakciju debitnom karticom na 0,2 odsto, a kreditnom na 0,3 dsto vrijednosti transakcije.

Iz CBCG su se odlučili na ovaj potez nakon analiza koje su pokazale da razlike u međubankarskim naknadama i njihova visina imaju negativan uticaj na potrošače, trgovce i sprečavaju inovacije, a znatno su veće od limita koje je predložila CBCG, piše Pobjeda.

Savjet CBCG je usvojio radnu verziju nacrta zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja sa platnim karticama i ove sedmice ga proslijedio Ministarstvu finansija.

“Potrošači često nijesu bili upoznati sa naknadama koje primaoci plaćanja plaćaju za platnu karticu koju koriste. Isto tako, primaocima plaćanja i potrošačima obično se nijesu dostavljale informacije o razlikama u naknadi ili se zabranjivalo primaocima plaćanja da, u slučaju platnih kartica sa povezanim platnim brendom, odaberu jeftiniji platni brend ili da potrošače usmjere na korišćenje jeftinijeg platnog brenda”, ističu u Centralnoj banci.

Cilj ovog zakona je, objasnili su, da se korisnicima platnih usluga obezbijede sigurna, nesmetana i inovativna elektronska plaćanja uklanjanjem prepreka za djelotvorno funkcionisanje platnih kartica.

“Cilj je i da se, kada su potrošači u pitanju, riješi problem visokih i različitih međubankarskih naknada na osnovu platnih kartica”, kažu u CBCG, gdje smatraju da će ograničavanje međubankarskih naknada primaocima plaćanja (trgovcima) omogućiti bolju poziciju u pregovorima sa pružaocima platnih usluga.

To se odnosi na visinu trgovačke naknade čije će smanjenje indirektno dovesti do smanjenja cijena proizvoda i usluga smatraju u Centralnoj banci.

Radnom verzijom zakona se predlaže i uvođenje niza pravila poslovanja sa platnim karticama.

“Pravilima će se omogućiti da potrošači budu upoznati sa naknadama koje trgovac plaća za platnu karticu kojom se koriste, kao i sa bonusima i popustima koje nude bankari za određene platne kartice. Trgovci mogu usmjeriti potrošača na korišćenje platnih kartica koje podrazumijevaju niže troškove”, objasnili su iz CBCG.

Pobjeda

Check Also

Bank of America: Do 2028. Kina postaje najveća svjetska ekonomija

Ekonomistkinja iz Bank of America Helen Kiao, rekla je da Kina ima dobre šanse da …

2 KOMENTARI

  1. Ovo je odličan primjer kako neko ko se nimalo ne razume u problematiku, pogrešno prepiše EU regulativu i plasira medijima populističku priču, a suštinski lako može dovesti da nestanka jednog dijela posla, jer su predloženi članovi zakona neprimjenljivi npr. treba na slipu pos terminala prikazati koliko trgovca košta svaka transakcija pojedinačno (a to je poslovna tajna) sa svim detaljima koji čine trošak te transakcije, a trošak čini nekih 100-njak varijabli, pa vidite koliki će to slip biti 🙂

    • Koga je briga za veličinu slipa kad je naknada normalna? Svuda u svijetu je 0.2 – 0.5% a kod nas je i do 15 puta više. Ljudi izbjegavaju naplatu preko terminala jer im banka uzima i do 3% što je sramno mnogo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *