Amerika nakon više od četiri decenije postala neto izvoznik nafte i derivata

Dodajte komentar

SAD je prošle nedjelje nakon više od četiri decenije postao neto izvoznik sirove nafte i naftnih derivata zahvaljujući tehnologijama crpljenja nafte iz škriljaca, pokazali su zvanični podaci američke vlade.

Izvještaj ministarstva energetike novo je svjedočanstvo o usponu škriljca koji je uzdigao SAD na svjetskim tržištima nafte, podstakavši američkog predsjednika Donalda Trumpa na objavu o američkoj “energetskoj dominaciji”.

To je prilično velika promjena u odnosu na protekle decenije u kojima je američku energetiku definisala zabrana izvoza nafte, uvedena 1975. godine zbog naftnog šoka. Zabrana je ukinuta krajem 2015. godine a sektor je u međuvremenu doživio temeljite promjene, ponajprije zahvaljujući novih tehnologijama vađenja nafte, poput hidrauličkog frakturisanja, koje su omogućile veliku proizvodnju nafte ponajprije u Sjevernoj Dakoti, Teksasu i Pennsylvaniji.

Trenutno SAD proizvodi 11,7 miliona barela sirove nafte dnevno, što znači da konkuriše vodećim svjetskim proizvođačima, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *