“Aerodrome ne treba davati pod koncesiju”

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Vazduhoplovni ekspert iz Hrvatske Alen Šćuric kazao je da crnogorska vlada ne treba da razmišlja o davanju aerodroma u Podgorici i Tivtu pod koncesiju. Šćuric je istakao da država u narednih 30 godina može da zaradi tri puta više od prometa na aerodromima, nego od koncesije koju priprema.

“Zašto davati kompaniju koja je uspješna? Aerodromi Crne Gore (ACG) su ekstremno uspješni i imaju budućnost. Promet Aerodroma Crne Gore je 34 miliona eura godišnje, što je 70 odsto više naspram 2012. godine. U posljednjih 15 godina državi je uplaćeno 61,9 miliona eura. Kad bi promet iznosio toliko, u narednih 30 godina bi donijeli Crnoj Gori tri puta više nego koncesija”, objasnio je Šćuric na panelu “Uticaj korupcije na ekonomski razvoj”.

Koncesionar je, kako je istakao, ogromna opasnost za Crnu Goru i koncesionara nije briga za vazduhoplovni razvoj države.

On se neće interesovati za Montenegroerlajnz, kojeg će odvesti u bankrot. Ako Vlada mora ići u koncesiju, onda barem mora angažovati str;/čnjake koji će joj pomoći da što više izvuče ili da se zaštiti od negativnih efekta koncesije“, rekao je Šćuric.

Zapitao se zašto to ne rade zapadne zemlje, već isključivo istočne.

“Da li želimo da strateški važan segment damo nekome, ako imamo primjere 99 odsto loših koncesija u Evropi. Aerodromi Crne Gore su glavni motor razvoja. Mogu se sami razvijati i ima dovoljno novca za gradnju i razvoj terminala”, zaključio je Šćuric.

(Opširnije u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *