Vjetroelektrana na Možuri počinje probni rad 10. decembra

Dodajte komentar
Ilustracija

Vjetroelektrana na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, počeće probni rad oko 10. decembra, saopšteno je Dnevnim novinama iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Komercijalna proizvodnja struje iz vjetroparka u Ulcinju, kako su kazali iz Ministarstva ekonomije počeće početkom naredne godine.

“Na elektroenergetsku mrežu CGES-a priključena je trafostanica 110/30 kilovolti Možura. Probni rad vjetroelektrane očekuje se kada se steknu svi tehnički uslovi, a to podrazumijeva zakonom propisanu proceduru koju u dijelu potrebnih odobrenja izdaje elektroenergetski inspektor”, naveli su u CGES-u.

Nakon završetka probnog rada, koji je prema ranijim najavama, trebalo da počne krajem novembra, Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdaće upotrebnu dozvolu za vjetropark na Možuri, nakon čega slijedi stvarna proizvodnja struje za domaćinstva. Kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering, koja je glavni izvođač radova na Možuri, postavila je tokom ljeta ukupno 23 vjetroturbine.

Ukupna vrijednost investicije u vjetroelektranu na Možuri je veća od 89 miliona.

Država se ugovorom obavezala da će otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biti zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *