Strani investitori da ulažu u Podgoricu

Dodajte komentar

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković juče je tokom radnog doručka predstavnicima diplomatskog kora i stranim privrednicima u Crnoj Gori predstavio planirane kapitalne projekte i investicione potencijale Glavnog grada, pozivajući ih da u domenu svojih nadležnosti pomognu njihovoj realizaciji.

Tu smo da vam pružimo sve informacije kako biste skrenuli pažnju investitorima iz vaših zemalja i nadamo se, doveli neke od njih u Podgoricu – poručio je gradonačelnik.

Na prezentaciji je istaknuta ambicija da Glavni grad nastavi ubrzani razvoj koji je započet tokom mandata gradonačelnika dr Miomira Mugoše i nastavljen tokom mandata Slavoljuba Stijepovića

Od projekata čija realizacija predstoji, pored onog najvažnijeg – postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda – gradonačelnik Vuković je istakao i planirano obezbjeđivanje bulevarskih prilaza gradu sa svih strana, projekat pretvaranje biogasa sa deponije u električnu energiju i izgradnju solarne elektrane. U oblasti sporta planira se izgradnja istočne tribine Gradskog stadiona, izgradnja teniske akademije, rekonstrukcija Stadiona malih sportova, kao i izgradnja nacionalnog fudbalskog stadiona.

– Ovi projekti nisu važni samo za nas već imaju veliki značaj za cijelu državu – istakao je Vuković.

Navodeći da je jedan od najvećih izazova u Podgorici rješavanje problema javnog prevoza, on je naveo da će se u tom dijelu ugledati na rješenja koja je već primijenio Beograd, pominjući mogućnost uvođenja električnih autobusa, dok će se kada je riječ o potrebi oživljavanja centra grada Podgorica koristiti primjerom Ljubljane koja je svoj centar otvorila za pješake i bicikliste.

Gradonačelnik je goste informisao i o mogućnostima izgradnje expo centra, šoping molova, akva parka, kao i više hotela u različitim djelovima grada. Pored toga, skrenuo im je pažnju i na zone u kojima su omogućene povoljnosti za ulagače – Industrijsku zonu A, Agro-industrijsku zona i Servisno-skladišnu zonu sa ranžirnom stanicom.

– Pokušavamo da privučemo investitore kroz različite modele kao što su privatno-javno partnerstvo, strane direktne investicije, i kroz novi ESCO metod koji će biti veoma značajan od sledeće godine – istakao je Vuković.

On se posebno osvrnuo na stalnu borbu sa problemom nezaposlenosti, navodeći da projekti kao što su biznis inkubator, Centar za kompetencije i drugi – imaju za cilj da motivišu, prije svega mlade ljude, da pokreću svoj biznis umjesto da traže zaposlenje od države.

Gradonačelnik je poručio da očekuje podršku i za brojne društvene projekte koje Glavni grad inicira, posebno u obasti zaštite okoline, sporta i kulture.

– Nije potrebno puno da se naprave promjene koje će biti vidljive većini – zaključio je on.

Izvor: AntenaM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *