Praznično putovanje: Kako obezbijediti novčana sredstva?

Dodajte komentar

Dok privodimo kraju ovogodišnje novembarsko poglavlje, alarm za prazničnu euforiju se oglašava. Za njim slijedi i čuveno, odveć klišeizirano pitanje: „Gdje ćeš za Novu godinu?“ Zatičemo sebe kako pokušavamo da izbalansiramo odluke koje praznici nameću ‒ kuda otputovati, šta pokloniti dragim ljudima i, najbitnije, kako izdvojiti finansijska sredstva za to. U zavisnosti od realnih mogućnosti i finansijske discipline koju ste imali tokom cijele godine, mogli biste se naći u nekom od scenarija koje opisujemo u narednim redovima teksta.

Strpljivo planiranje – dvostruko uživanje

Vas nikada nije mogao iznenaditi snijeg u januaru, a ni obilje zanimljivih ponuda za putovanja ili primamljivih popusta trgovaca, kojima smo preplavljeni svakog decembra. Uspjeli ste da ostvarite jednu od mudrih finansijskih odluka s početka ove godine: svakog mjeseca ste štedjeli i trajnim nalogom uplaćivali novac na račun specijalno za ovu namjenu? Već sada možete kupiti kartu i pakovati kofere, krenuti u obilazak prodavnica tražeći idealne poklone voljenima? Čestitamo! Izbjegli ste troškove pozamljivanja novca, uvećali štednju za dodatni prihod od kamate (ako ste se odlučili za Aktivnu štednju) i sada možete uživati u praznicima potpuno relaksirano. Dodatno, ni januarske fakture neće moći da pokvare utiske iz „najluđe noći“ ili sa tog, dugo čekanog, nezaboravnog putovanja.

Ukoliko se ipak ne prepoznajete u ovom scenariju ali vam se dopada – eto ideje. Poklonite sebi, a što da ne i nekoj posebno dragoj osobi, štedni ulog na koji ćete namjenski uplaćivati novac tokom naredne godine. Uživaćete rezultatima te dobre finansijske odluke, ali na odloženo. Odlaganje zadovoljstva je termin dobro poznat psiholozima, koji sposobnost osobe da odloži zadovoljstvo poistovjećuju sa kontrolom impulsa i snagom volje. To je jedan od važnih pokazatelja sazrijevanja, a prema rezultatima čuvenog Marshmall testa, kod djece se može koristiti i za predviđanje budućeg akademskog uspjeha.

Pozajmite novac od sebe. Zvuči nemoguće?

Ukoliko već neko vrijeme nijeste namjenski skupljali novac za praznični odmor, kao jedine realne opcije ostaju kredit ili pozajmica. No, ne mora biti tako.

Drugi scenario u kojem se možete naći je da već posjedujete Aktivnu štednju, kao odlično i jednostavno rješenje kada se suočite sa neplaniranim troškovima. Ako ste se na putovanje odlučili u posljednji čas, ili pak shvatili da vam unaprijed izdvojena suma novca neće biti dovoljna, zavirite u uvijek dostupnu štednju. Erste banka vam pruža mogućnost da štedite kada, kako i koliko želite. Minimalni početni ulog je 20 eura, a svaki naredni zavisi isključivo od vas i vaših mogućnosti. Kada aktivirate trajni nalog, sredstva sa vašeg računa se automatski prenose na štedni račun. Dodatna povoljnost je što ta sredstva, koja su vam na aktivnoj štednji, možete koristiti u svakom trenutku.

Aktivna štednja Erste banke – štedite kada, kako i koliko želite.

Udovoljite sebi i počastite se putovanjem tako što ćete pozajmiti novac od sebe. Novac koji imate na aktivnoj štednji možete prebaciti na svoj tekući račun i spremni ste za put! Najbolje bi bilo da ovu pozajmicu tretirate baš kao i svaku drugu ‒ vratite pozajmljeni novac čim budete u prilici. Da li ćete uplatiti cjelokupan „pozajmljeni“ iznos na aktivnu štednju ili ćete plaćati u ratama, potpuno je na vama. Bitno je da ne upadnete u začarani krug u kom štedite novac, koji potom pozajmite sebi i nikada ne vratite.

Aktivna štednja je vjerovatno najbolja, ali nikako jedina opcija koju imate na raspolaganju da finansirate novgodišnje izdatke.

Potrošački krediti za bezbrižna putovanja

Dok razmišljate o predstojećim praznicima, hvata vas blaga panika. Rado biste pritisnuli reset dugme i iskoristili neponovljivo dobru ponudu za putovanje o kojem oduvijek maštate. Možda želite da organizujete zabavu za prijatelje u stanu koji biste prethodno osvježili novim enterijerom, a ne želite da propustite nevjerovatno dobre popuste u tek otvorenom salonu?

Ovo mogu biti dobri razlozi da razmislite i o mogućnosti da uzmete potrošački kredit. Preporuka je da na papir stavite sve izdatke koji vas očekuju, a zatim da izračunate razliku između prihoda i troškova. U zavisnosti od visine dobijenog iznosa, biće vam lako da odlučite da li su vam neophodna sredstva iz dodatnih izvora finansiranja. Ako je odgovor „da”, izdvojite onoliko vremena koliko vam je neophodno da sagledate koja vrsta kredita najviše odgovara vašim trenutnim potrebama.

Da li možete da zamislite gotovinski kredit sa sljedećim karakteristikama: postupak odobravanja kredita je brz i jednostavan i nema potrebe za žirantima ili hipotekom na iznos do 15.000 eura? Erste banka u ponudi ima gotovinske kredite bez hipoteke. U situaciji kada nas od praznika dijeli svega mjesec dana, ova opcija može biti najpovoljnija za vas. Zahvaljujući kratkoj i jednostavnoj proceduri podizanja kredita, stići ćete da se pripremite za putovanje i da podmirite sve željene troškove. A to je jako bitan preduslov da biste na odmor pošli hladne glave i zaista uživali u svakom slobodnom danu.

Predstavili smo vam neke od opcija koje vam mogu pomoći ukoliko se u posljednji čas odlučite da praznike provedete u inostranstvu. Ukoliko je Erste vaša banka, znate da Mastercard debitnu karticu dobijate besplatno uz otvaranje transakcionog računa. Nikako ne preporučujemo da na putovanje nosite previše keša sa sobom. Uz debitnu karticu Erste banke, imate mogućnost besplatnog podizanja novca sa bankomata u okviru Erste grupe, u kom god gradu da se nalazite. Takođe, možete plaćati bez naknade na prodajnim mjestima sa oznakom Mastercard širom svijeta. Tu je i Erste mBanking aplikacija, dostupna za Android i iOS uređaje, koja dodatno olakšava sve transakcije, kako u nacionalnom tako i u međunarodnom platnom prometu.

Mogućnost kratkoročne pozajmice: dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu

Uvijek vodite računa o donošenju racionalnih i pravovremenih finansijskih odluka, jer su one jedan od preduslova da budete potpuno zadovoljni i da vas iznenadni izdaci nikada ne uplaše.

Ako ostvarujete redovna mjesečna primanja preko transakcionog računa u vašoj banci, dio izdataka koje putovanje iziskuje možete pokriti dozvoljenim prekoračenjem po tekućem računu. Na koji način ova opcija funkcioniše? Posmatrajte je kao kratkoročnu pozajmicu koju je banka spremna da vam ustupi. Erste banka, na primjer, nudi dozvoljeno prekoračenje u iznosu od najviše dvije mjesečne zarade. Uplata zarade će izmiriti vaše dugovanje po osnovu dozvoljenog prekoračenja, a preostali iznos zarade sa ukupnim dozvoljenim prekoračenjem će vam ponovo biti na raspolaganju. Poželjno je biti finansijski odgovoran i “skromno koristiti” dozvoljeno prekoračenje, kako biste uvijek sa mjesečnom zaradom mogli izmiriti iskorišćeni iznos dozvoljenog prekoračenja.

Ova opcija vam stoji na raspolaganju ukoliko nijeste u mogućnosti da pokrijete sve troškove koje praznici iziskuju i ostvarite ono što ste planirali. Vrlo je jednostavna i omogućava da uživate u zimskim čarolijama iz grada koji silno želite da posjetite. Kraj godine je idealno vrijeme da obradujete sebe nečim, pa zašto to ne bi bilo putovanje, kada već postoje načini da obezbijedite potrebna finansijska sredstva? Ako odlučite da iskoristite dozvoljeno prekoračenje, trudite se da na vrijeme izmirujete svoje obaveze.

Savjet za kraj

Nošeni prazničnom euforijom, sigurni smo da možemo postići sve što zamislimo ‒ kako na privatnom tako i na poslovnom planu. Naš savjet je da ne odustajete od ove premise, bilo da je u pitanju početak, sredina ili kraj kalendarske godine. Uvijek vodite računa o donošenju racionalnih i pravovremenih finansijskih odluka, jer su one jedan od preduslova da budete potpuno zadovoljni i da vas iznenadni izdaci nikada ne uplaše. S tim na umu, bacite se na planiranje prazničnog putovanja koje će, sigurni smo, biti apsolutno nezaboravno!

Izvor: Blog Erste banke

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *