EU tržišta: Hapšenja direktorice Huaweija srušilo indekse

Dodajte komentar

Hapšenje Meng Wanzhou, visoko pozicionirane direktorice kineskog tehnološkog diva Huawei odrazilo se na berze širom svijeta.

Panevropski Stoxx600 indeks bio je oko 10,30 sati u minusu 1,4 posto, pri čemu su svi dionički sektori, kao i sve najveće evropske berze bile na gubitku.

Tako je londonski Ftse potonuo 1,8 posto, na 6.799 bodova, a otprilike toliko su bili na gubitku i frankfurtski DAX, na 10.990 bodova te pariški CAC, na 4.851 bodu.

Fokus tržišta je na hapšenju Huaweijeve direktorice u Kanadi, koja je suočena s izručenjem Sjedinjenim Državama zbog sumnje da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana. Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke kompanije i ćerka osnivača kompanije Rena Zhengfeia, uhapšena je 1. decembra, a sudsko ročište zakazano je u petak, izjavio je portparol kanadskog ministarstva pravosuđa za novine Globe i Mail.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je u četvrtak od Kanade da smjesta oslobodi Meng Wanzhou, šeficu finansijskog odjeljenja kineske tehnološke kompanije Huawei Technologies, javljaju agencije i dodaju da joj prijeti izručenje SAD-u zbog sumnje da je kršila američke sankcije protiv Irana.

Investitore brine da bi taj događaj morao ugroziti nedavno postignut napredak u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Najviše je prodajama dionica bio pogođen evropski automobilski sektor, u kojem su cijene u prosjeku pale 2,6 posto, a potom tehnološki, koji je na gubitku takođe za više od 2 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *