CGES planira da isplati dividendu od 16,24 miliona eura

Dodajte komentar

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) zakazao je za 31. decembar ove godine vanrednu skupštinu akcionara na kojoj će se razmatrati odluka o raspodjeli 16,24 miliona eura dividende u bruto iznosu. To je dio neraspoređene dobiti te državne firme iz prethodnih godina, a koja je na kraju prošle godine iznosila 28,71 milion eura.

Dividenda će biti isplaćena u novcu. Bruto vrijednost dividende po jednoj dionici iznosiće 0,111 eura, a u neto iznosu 0,101 eura.

Za realizaciju ove odluke, prema predlogu upućenom skupštini, zaduženi su izvršni direktor CGES-a Dragan Kujović, sektor za ekonomske poslove i sektor za finansijske poslove, planiranje i odnos sa investitorima.

Za drugu tačku dnevnog reda te sjednice predložena je odluka o odobrenju otkupa akcija nesaglasnih akcionara koji su na skupštini održanoj 31. oktobra glasali protiv odluke za zalaganje dijela imovine kompanije i povlačenje kredita u iznosu od od 20,9 miliona eura od Njemačke banke za razvoj (KfW).

Zaključno sa tim danom je podneseno 11 zahtjeva akcionara za otkup akcija, koji posjeduju 571.639 akcija. To bi trebalo znači da će CGES po posljednjoj prosječnoj cijeni, dan uoči održavanja skupštine, od 85,79 centi, trebalo da isplatiti ukupno 490.409 eura.

Rok za podnošenje zahtjeva nesaglasnih vlasnika koji su glasali protiv skupštinske odluke za zalaganje dijela imovine i povlačenje kredita istekao je 30. novembra, ali teoretski postoji mogućnost da još neki zahtjev stigne poštom.

Iz CGES-a su najavili da će otkupiti akcije nesaglasnih akcionara, koji su ispunili sve prethodne uslove za otkup akcija propisane članom 32a Zakona o privrednim društvima, “ako se za njihov otkup steknu uslovi, odnosno, nakon što se okončaju svi postupci za utvrđivanje postojanja eventualnih tržišnih zloupotreba, kao i svi drugi potencijalni postupci pred nadležnim organima“.

Komisija za tržište kapitala još istražuje da li je bilo zloupotreba sa “naduvanjenjem” cijena dionica CGES-a uoči posljednje vanredne skupštine ove kompanije održane krajem oktobra.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *